Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. juni 2009 kl 20.05 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Sylen, veiløs grend i grenseland

Eva og Kjell Ryvang ved kaffebålet etter at dagens isfiske er over.
Eva og Kjell Ryvang ved kaffebålet etter at dagens isfiske er over.
Når familien Ryvang skal reise hjemmefra, må de krysse svenskegrensen. Veien går over et seks kilometer langt vann, som er halvt svensk, halvt norsk. Om sommeren tar de båt, om vinteren bruker de scooter. Men om våren og høsten, når isen utrygg, er de isolert fra omverdenen.

Familien Ryvang består av mor, far og en sønn. De bor i Sylen, i den innerste enden av Grøvelsjøen, i Engerdal kommune, langt nord i Hedmark. I den vesle grenda lever også fire andre mennesker, to eldre enker og et samboerpar. Utenom disse er villmarka familien Ryvangs eneste selskap. De flyttet fordi de hadde fått nok av byliv og mas, nok av kappløpet med klokka. De ville ha ro og fred, de ville ha tid til hverandre. I troen på et bedre liv flyttet de til den avstengte gården som familiefaren Kjell Ryvang i sin tid vokste opp på før han fikk det for seg at det var bedre å bo i mer urbane strøk.

Hva skulle de leve av?
Jordbruk fristet ikke, så høyt til fjells. Men naturen rundt Sylen er vakker, og vann, villmark og vidde trekker friluftsfolket til seg. Det var tradisjon å gi fotturister nattely i Sylen, og det ble turisme for den nye familien også. Men når isen fryser til om høsten, og når den tiner om våren, da er turistene borte. I disse ukene og månedene er folket i Sylen overlatt til seg selv. Og det er den tiden de liker best. For da har de tid til hverandre. Det er da de lever.

Om serien
I seks programmer møter vi mennesker som har slått seg ned milevis utenfor allfarvei – på et skjær i havet, på en fjellhylle eller i en veiløs avkrok langt ute i villmarken. Dette har de gjort fordi de ønsker det selv, ikke fordi de må. De mener de får mer ut av livet ved å leve på en fredelig plett i enkle kår enn å stresse i en bygate i kamp med klokka.

- Målet med serien er å gi et innblikk i hvordan livet til disse menneskene arter seg, hvilke tanker de gjør seg og hvilke holdninger de har. Kanskje har de til og med et viktig budskap å formidle, sier Oddgeir Bruaset om serien som tidligere er sendt i desember i fjor.

Programmet er sendt tidligere

Egenprodusert reportasje fra NRK Møre og Romsdal
Programansvarlig Oddgeir Bruaset
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53