Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. september 1999 kl 22.20 Fakta på lørdag: Med elg i blodet

Fakta på lørdag: Med elg i blodet (ttv)


NRK1 lørdag 18. september kl 22.20
Fakta på lørdag: Med elg i blodet

Lidenskap og dramatikk i elgjakta
De har elgjakt som sin store lidenskap familien vi møter i kveldens Fakta på Lørdag. Regissør Svein Andersen har fulgt ekteparet Mona og Ole Agnar Nordmo og brødrene hans på elgjakt i to år. Ole Agnar var en av de beste elgjegerne i Troms inntil at han en dag hadde et dramatisk møte med skogens konge.
25. september går omlag 65.000 \"mann av huse\" for å delta i elgjakta. I løpet av jakta felles mellom 30-35.000 elg her i landet. Det vil si i gjennomsnitt feller annenhver jeger en elg. Dette tilsvarer 4,5 millioner kilo elgkjøtt!
Ole Agnar Nordmo, som har vokst opp med elgjakt, var en dyktig jeger inntil han på motorsykkel kolliderte med en elg. Nakkeslengskaden han pådro seg tærer på krefter og konsentrasjonen. Han felte alle elgene det første året film- teamet fulgte familien, men ingen det andre. Mona, derimot, som var en innbitt motstander av elgjakt da hun giftet seg med en av de beste elgjegerne i fylket, avanserte til jaktleder! For fem år siden gjorde nemlig bondekona opprør og gikk inn i det sterkt mannsdominerte jegermiljøet. I dag er hun en entusiastisk jeger.

Feller oksen
I dokumentaren er vi vitne til at jaktlaget opplever sin første skadeskyting, men lykkes i å felle oksen. Vi får også se at \"lillebroren\" i familien - Tor på 26 år - feller sin første elg.
Ole Agnars framtid som gårdbruker og dyktig elgjeger er usikker, men han bidrar likevel meget aktiv i jakta og øser generøst av sin kunnskap om elgjakt med løshund.
Både sønnen på elleve år og datteren på fem oppdras til et liv med elgjakt i Indre Troms.
Mannsdominert miljø
Filmen setter også fokus på det mannsdominerte elgjaktmiljøet, der bare tre prosent er kvinner. Dette påvirker kvinners opplevelse av tilhørighet og deltagelse i lokalsamfunn i Norge der elgjakta står sentralt.
Som samarbeidspartner i filmen har regissør Svein Andersen hatt antropolog Anne Myrstad ved Universitetet i Tromsø. Hun har nylig avsluttet sitt forskningsprosjekt på elgjakt, hvor forholdet mellom elgjakt og kjønn har stått sentralt. Myrstad er den første i Skandinavia som har tatt hovedfagseksamen i visuell antropologi.
Svein Andersen er mannen bak suksessfilmen \"Karlsøya - mellom geiter, rock og Muhammed\" og barnefilmen \"Utbor-opprøret\". Han var også co-regissør på dokumentarfilmen \"Større enn kval\".

NRK1 lørdag kl 22.20

Bilde (via Scanpix/Internett)
Ole Agnar Nordmo var en av de beste elgjegerne i Troms inntil han en dag hadde et dramatisk møte med skogens konge.
(Foto: Svein Andersen)

Norsk dokumentar ved Vision Media
Regi: Svein Andersen
Pressekontakt i Fakta innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123