Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 8. desember 2000 kl 20.10 I jaguarens rike: Tainofolkets øyer

I jaguarens rike: Tainofolkets øyer (ttv


NRK2 fredag 8. desember kl 20.10
I jaguarens rike (3:4) Tainofolkets øyer

Tainoene - det fredsæle folket

I tredje episode av naturserien om Mellom-Amerika skal vi holde oss på øyene i Det karibiske hav sammen med tainofolket, som levde der frem til den hvite mann gjorde sitt grufulle inntog. Denne mystiske folkegruppen forlot skogene i Sør-Amerika med kurs for Karibia på samme tid som mayaene bygde sine templer.

Det var for rundt 2000 år siden at en liten gruppe dristige pionerer padlet inn i Det karibiske hav i sine kanoer. Tainofolket slo seg ned i en verden som var svært forskjellig fra de tette skogene i Sør-Amerika som de hadde forlatt. Her var det ingen jaguarer å frykte og ære, ingen hjorter eller aper å drive jakt på. I stedet for de endeløse skogene var de kommet til et tropisk paradis. De idylliske øyene med hvit korallsang og turkisblått hav hadde sitt helt spesielle plante- og dyreliv, blendende vakre kolibrier og papegøyer, fisk og skilpadder, truende slanger og flygende frosker.

Gavmildt hav
Tainoene flyttet nordover til en øygruppe som nå blir sett på som et tropisk paradis - St. Lucia, Dominica og Martinique. De slo seg siden ned på de større karibiske øyene Puerto Rico, Jamaica, Hispaniola og Cuba.

Siden det var lite mat å finne på øyene, vendte tainoene blikket mot sjøen. De fanget tunfisk og samlet konkylier med kjempesjøsnegler.

Tainoene hadde ikke noe behov for å forsvare sitt land, og de utviklet derfor heller ikke noen krigskunst. I stedet ble de et åndelig folk som kommuniserte med sine guder og med naturkreftene gjennom sine gudebilder.

Møte med Columbus
Tainoene har den tvilsomme ære å være de første menneskene som møtte Columbus. I løpet av 50 år var de borte, ødelagt av slaveri, tortur, nedverdigende behandling og overarbeid. Dette fredsæle folket etterlot seg en arv av ord som tobakk, kano, orkan og hengekøye - men enda viktigere, de ble en modell for en annen livsstil.

Om serien
Mellom-Amerika og Karibia er en naturlig enhet, både geografisk og biologisk, en region rik på liv, farge og kultur. Regionen kan skryte av flere spektakulære plate- og dyrearter enn noe annet sted på kloden. Og de har hatt fascinerende sivilisasjoner som mayaene, tainoene og aztekerne. Serien \"I jaguarens rike\" viser for første gang på en nyskapende og informativ måte det dramatiske og altomfattende samspillet som har eksistert mellom menneskene og naturen i et av de mest spennende områder i verden.

Det tok to år å lage serien \"I jaguarens rike\". Fotografene og produksjonsteamet reiste på kryss i tvers i regionen; Cuba, Dominica, Jamaica, Puerto Rico og St. Lucia i Karibia og Belize, Guatemala og Mexico på fastlandet.

NRK2 fredag kl 20.10
Sendt 4. januar 1998 (NRK1)

Naturserie fra BBC (1996)
Originaltittel: Spirits of the Jaguar
Produsent: Paul Reddish
Norske kommentarer: Hans Christian Alsvik
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53

Bilder
Den grønne iguanen hører til i Karibia. (Foto: Phil Savoie/BBC)

Den grønne skilpadden var her også på tainofolkets tid. (Foto: Georgette Douwma)