Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 9. februar 2002 kl 16.15 Salt Lake City direkte: Langrenn, 15 km kvinner fellesstart

OL hele døgnet

Karen-Marie Ellefsen og Espen Graff er programledere for OL-sendingene fra henholdsvis Oslo og Park City. (NRK-foto: Ole Kaland)
Karen-Marie Ellefsen og Espen Graff er programledere for OL-sendingene fra henholdsvis Oslo og Park City. (NRK-foto: Ole Kaland)
- Det blir tre typer sendinger fra Salt Lake på NRK: en direktesending der vi får se øvelsene live, en morgensending som blir et ambulerende OL-studio og en aktueltsending på kveldstid, sier kommentator og prosjektleder for OL-sendingene Kjell Kristian Rike. 17 dager i februar blir det OL døgnet rundt og nesten 150 timer med sending.

NRK og TV2 har gjort en avtale om å dele på øvelsene. Det betyr at NRK sender live fra skiskyting, langrenn, hopp og kombinert samt noe curling og ishockey.

- Det er pause i NHL, så alt ligger til rette for en gnistrende hockeyturnering, sier Kjell Kristian Rike som sammen med makker Jon Herwig Carlsen som vanlig er klar for å gi seerne kommentarer til skiskyting og langrenn.

Med seg på langrennsarenaen får de reporter Dag Erik Pedersen, ekspertkommentator Åge Skinstad og skiskytterekspert Ola Lunde. Her innledes øvelsene allerede lørdag 9. februar med 15 km fellesstart for kvinner, som starter kl 17.00 norsk tid.

I hoppbakken er det som alltid Arne Scheie som regjerer, denne gangen sammen med Espen Bredesen og Lars Lystad som intervjuer. Også her er det start allerede første dag, når kombinertguttene skal i ilden i hopprennet kl 18.00 norsk tid.

Direktesending på ettermiddagen
Salt Lake City ligger åtte timer bak oss, og det betyr at de fleste øvelsene går på ettermiddagen norsk tid. ”Salt Lake Direkte” heter sendingen som skal ta seerne med live på øvelsene.

- Sendingen starter klokken 16.30 og blir delt i to hoveddeler før den slutter ca klokken 23.00. Her får vi alle de store øvelsene, og det blir hele tiden oppdateringer fra andre arenaer hvor NRK ikke har tilgang, sier Rike.

Karen-Marie Ellefsen er programleder i ”Salt Lake Direkte”, og koordinerer det hele fra studio i Oslo. Hun er en rutinert dame i OL-sammenheng. Ellefsen har jobbet under samtlige olympiske leker både sommer og vinter siden hun ble fast ansatt i NRK-Sporten i 1979. Det blir til sammen 12 OL, seks i hver sjanger.

- Når det gjelder vinterolympiadene, har jeg alltid vært programleder, men jeg har bare vært i OL-byen to ganger. Det var på Lillehammer i 1994 da jeg var en av programlederne i kveldssendingen " Vindu mot Lillehammer", og i Nagano i 1998 da jeg ledet sendingen i studio i Nagano. Under de andre vinter-OL-ene har jeg vært programleder i studio i Oslo, og slik blir det også denne gangen, sier Ellefsen som er spent på hva lekene vil bringe av norske medaljer.

- Det er vanskelig å vurdere norske gullsjanser før sesongen er kommet i gang. Men med henblikk på det som skjedde forrige sesong, har jeg størst tro på gullmedaljer i skiskyting for begge kjønn, i klassisk langrenn for kvinner ved Bente Skari og i langrennstafett for menn. Når det gjelder individuelt langrenn for menn, er jeg mer usikker på hvor det bærer foreløpig. Ellers håper jeg at hopperne endelig får til noe igjen. En gullmedalje i hopp er et sterkt personlig ønske, men kanskje ikke så realistisk, sier Ellefsen og hevder at hennes favorittøvelse nok er en spennende skiskytterstafett med Norge i gullkampen!

NRK har også plassert en del kameraer i Salt Lake. Noen av disse skal være i et eget studio i OL-byen der Dag Erik Pedersen skal være programleder. Her skal han ta i mot deltakerne, vinnere og ellers annet som er av interesse for norske tv-seere.

Kveldssending
”OL-Aktuelt” heter kveldssendingen som starter etter Kveldsnytt klokken 23.15.

- Denne sendingen vil vare fram mot klokken 01.00, men ved noen anledninger kan den også vare 3-4 timer inn i natten. Sendingen skal inneholde curling der norske lag spiller, og ishockey. I tillegg blir det oppdateringer og oppfølginger fra det som har skjedd i løpet av dagen og det som skal skje videre. Og – selvfølgelig repriser, sier Rike.

OL-morgen
I de tidlige morgentimer er det tid for ”OL-morgen”.

- Denne sendingen starter på forskjellige tidspunkt, men hovedsakelig rundt klokken 06.00. Den vil holde på fram til klokken 10.00, og noen ganger lenger. Sendingen blir et mini OL-studio og består av et ambulerende team som reiser rundt i OL-omgivelsene, sier Rike.

Det er Espen Graff som er programleder, og sammen med sin produsent skal han gi seerne både sportslige og politiske oppdateringer. Teamet er stasjonert i Park City, men de skal bevege seg der det skjer, og der de treffer aktuelle personer.

- Vi skal vise medaljeutdelingene som skjer klokken 04.00 norsk tid, og det blir intervjuer med medaljevinnere og høydepunkter. Om noe har skjedd i løpet av natten, er det her seerne får detaljene. Hver morgen blir det også spesielle spalter der vi ser fremover, mimrer, har gjester i studio og gir eksperttips. Det blir en meget innholdsrik sending, sier prosjektlederen.

- Etter premieutdelingen er det alltid satt av tid til et show i OL-byen, som vi gjerne vil vise fra i morgensendingen. Vi jobber nå med å få i stand en avtale angående dette, sier han.

I forbindelse med sendingene vil NRK-Sporten tilby interaktive tjenester. Blant annet vil det bli mulighet til oppdateringer og tips på SMS.

OL med baktanker
Dagens situasjon i USA har ført til at det har blitt stilt spørsmålstegn ved gjennomføringen av lekene. Dette setter sitt preg også på NRKs folk og deres tanker om å være i OL-byen.

- Jeg gleder meg ikke så mye som jeg ellers ville ha gjort, men jeg ser likevel frem til å gjøre jobben min, sier Kjell Kristian Rike. – Vi opplever jo en viss frykt overalt for tiden, og OL-stemningen kan nok bli påvirket av det. Jeg regner med at sikkerhetsopplegget vil øke dersom dagens situasjon ikke endrer seg, men forhåpentligvis blir dette gjennomført på en slik måte at det ikke blir altfor tungt for oss å gjøre jobben vår. Uansett skal det ikke gå ut over dekningen på NRK.

Meste og beste
Mens NRK sender skiskyting, langrenn, hopp og kombinert, har TV 2 andre øvelser på sitt liveprogram.

- Det blir dessverre noen få uunngåelige kollisjoner som er uheldig for tv-seerne, men slik måtte det bli ettersom noen øvelser går samtidig. Vi sender imidlertid repriser, og i følge sendeskjemaet skal seerne få med seg det meste og beste fra vinterlekene i Salt Lake City, sier Kjell Kristian Rike.

For komplett oversikt av øvelsene dag for dag, se nedenfor.

NRK-Sporten
EBU-produksjon
Programledere: Karen-Marie Ellefsen, Espen Graff og Dag Erik Pedersen
Kommentatorer: Arne Scheie, Asgeir Borgemoen, Jon Herwig Carlsen og Kjell Kr. Rike
Prosjektleder for OL-sendingene: Kjell Kr. Rike
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder
1. Karen-Marie Ellefsen og Espen Graff er programledere for OL-sendingene fra henholdsvis Oslo og Park City. (NRK-foto: Ole Kaland)
2. Espen Graff og Asgeir Borgemoen skal servere morgen-tv fra OL. (Foto: Marit Grut)
3. Jon Herwig Carlsen og Kjell Kr. Rike kommenterer fra langrenns- og skiskytterstadion. (NRK-foto: Ole Kaland)
4. Espen Graff og Norges største medaljehåp, Bente Skari. (Foto: Kåre Strande)
5. Karen-Marie Ellefsen og Odd-Bjørn Hjelmeset. (Foto: Kåre Strande)
6. NRKs kommentatorer og programledere under OL: Bak f.v: Espen Graff, Torgeir Bjørn og Pål Thomassen. Midterste rekke f.v: Åge Skinstad, Karen-Marie Ellefsen, Jon Herwig Carlsen og Kjell Kr. Rike. Foran f.v: Dag Erik Pedersen. (Foto: Kåre Strande)
7.Åge Skinstad er ekspertkommentator for NRK under OL. (Foto: NRK)


MER INFO:
  • Oversikt over OL-sendingene 18.02-25.02
  • Oversikt over OL-sendingene 09.02-17.02