Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. desember 2009 kl 21.15 Dynamittgubben - Lornts Mørkved

Festivalgründeren Lornts Mørkved

I dette programmet møter vi Lornts Mørkved under hektiske festivaldager sommeren 2009, hvor han forteller hvordan Norsk Revyfestival ble stablet på beina for snart 23 år siden. (Foto: Leif A. Holme)
I dette programmet møter vi Lornts Mørkved under hektiske festivaldager sommeren 2009, hvor han forteller hvordan Norsk Revyfestival ble stablet på beina for snart 23 år siden. (Foto: Leif A. Holme)
Noen fraflyttingsbygder er heldigere enn andre. Som Høylandet i Nord Trøndelag. En av bygdas sønner kom hjem med olympisk gullmedalje som ga dem en vanvittig tro på seg selv. En annen flyttet hjem noen år senere og satte galskap i system.

Dette er bakteppe for at Norsk Revyfestival selger rundt 20 000 billetter i en ukjent, avsidesliggende kommune med null hotellsenger og 1200 innbyggere.

En "begeistrer" av rang
Mannen som gjorde om galskapen til entusiasme og cash, heter Lornts Mørkved - "dynamittgubben". En ildsjel med sprengstoff og unike evner til å begeistre og få folk til å dra sammen. Han har en sjelden evne til å fortrenge voksenlivet for å få plass til leken. I dette programmet møter vi Lornts Mørkved under hektiske festivaldager sommeren 2009, hvor han forteller hvordan det hele ble stablet på beina for snart 23 år siden.

Startet i Sapporo
For å komme fram til Høylandet må du kjøre dramatisk feil i minst to veikryss, hevder Mørkved. Folk i denne bygda har imidlertid en tro på egen fortreffelighet som er sjelden. Det hele startet på andre sida av kloden, i Sapporo, Japan. Det var syttitall og tømmerhugger Pål Tyldum fossa inn til olympisk gull på femmila. Bygda Høylandet var stappfull av stolthet. Det var få å dele den på, det ble mye på hver.

Bygdafolket tok stille og rolig av. Fra å være forsiktige i alle retninger trodde vi plutselig alt var mulig. Verden bare venta på oss, hevder Mørkved. Selv flyttet han hjem etter å ha praktisert noen år som fylkesagronom. Han tok over familiegården og startet et firma for TV og film- produksjon. Under et juleselskap med sprit tok selvfølelsen nye høyder, og ideen om en norsk revyfestival i bygda poppet opp.

I ei bortgjemt bygd i Nord-Trøndelag startet altså det som nå er millionbutikk. Det som griper inn som et gigantisk dugnadsløft med flere tusen timer gratisarbeid for bygdefolket annethvert år. Hit kommer hundrevis av revyskuespillere for å opptre og her skjer nå det meste av skolering innen norsk amatørrevy.

Egenprodusert dokumentar (2009), NRK Trøndelag
Programansvarlig: Bjørn Johan Jacobsen og Hans Otto Bordvik
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900