Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 2. juli 2004 kl 20.00 Det ville Australasia: Den nye verden

Side om side

Kenguruer på golfbanen er ikke noe uvanlig syn i Australia. (Foto: BBC)
Kenguruer på golfbanen er ikke noe uvanlig syn i Australia. (Foto: BBC)
I nesten 50 millioner år levde Australias merkelige dyr uforstyrret. Men da de første menneskene kom for rundt 60 000 år siden, og ikke minst da europeerne inntok Australia for rundt 200 år siden, ble dyrenes verden snudd på hodet. Men hvem har sagt at golfbaner ikke egner seg for kenguruer… ?

Golferne er kanskje ikke helt enig, men kenguruene er overlykkelige over den rike tilgangen på friskt, grønt gress. Mye bedre enn det de var vant til.

Koalaer midt i byen
Australias mest kjent dyr, koalaen er et ekte vanedyr. Den følger sin vante rute mellom foringsstedene uavhengig av om det plutselig dukker opp en motorvei eller et gjerde der. Dermed kan man finne koalaer midt i byen.

Plagsomme nykommere
Engelskmennene som kom til Australia, var plaget av hjemlengsel og forsøkte å få sitt nye hjem til å ligne på England. Resultatet ble katastrofalt. De brakte harer til landet slik at de skulle ha noe å skyte på, men det hele kom raskt ut av kontroll og er nå blitt en plage.

Og da de engelske gentlemennen ville drive sin tradisjonelle revejakt, førte det til at alle revene de ikke klarte å skyte formerte seg. Nå har reven utryddet flere små dyrearter i Australia.

Villsvin, kameler og dromedarer stammer også fra europeerne, som ikke var så flinke med gjerder.

Om serien
Gjennom seks fredager har seerne blitt med til Australasias bisarre plante- og dyreliv. Hver episode er en detektivhistorie som forsøker å avdekke Australasias skjulte hemmeligheter og forklare hvorfor naturen og dyrelivet er så spesielt.

Det spektakulære landskapet er full av overraskelser, fra stekende ørken til snøkledte fjelltopper, tropisk jungel og korallrev.

Innkjøpt naturdokumentar fra BBC
Originaltittel: Wild Australasia
Episodetittel: Southern seas
Norsk kommentar: Trond Berg
Pressekontakt: Frøydis Haug , 23 04 99 18/ 98 48 02 78