Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. januar 2010 kl 22.25 Migrapolis: Alle snakker norsk

Heter det en eller et?

Rapperen Assad Arif mener det er viktig å snakke godt norsk. Han strever med det selv om han er født og oppvokst i Norge. (Foto: Hallgeir Braastad)
Rapperen Assad Arif mener det er viktig å snakke godt norsk. Han strever med det selv om han er født og oppvokst i Norge. (Foto: Hallgeir Braastad)
–Jeg har har hull i norsken min. Heter det "å gå på fella" eller "å gå i fella"? spør rapperen Assad Arif (25), født og oppvokst i Norge. Blant fansen er han mest kjent som rapperen Lillebror og fra filmen "99% ærlig".

Han har en kompis som går gjennom tekstene hans for å få dem grammatikalsk riktige.

Men hvordan har det seg at en ung gutt som er født og oppvokst i Norge, ikke alltid klarer å skille mellom "en" og "et" og bommer på preposisjoner?

Ifølge Assad er det oppveksten på Tøyen/Grønland som har skylda. Det var ingen venner som korrigerte ham. Assad har gått på Tøyen skole med en høy andel minoritetselever. Men da han begynte å spille fotball for Vålerenga og Skeid, kom han i kontakt med mange etnisk norske venner. Det ble et vendepunkt for ham da han oppdaget at de lo av språket hans. Nå streber han etter å snakke korrekt. -Hvis du ikke snakker godt nok norsk kan du risikere å ikke bli tatt alvorlig.

Det vet Vahid A’lai. Han er advokat, opprinnelig fra Iran, men kom til Norge som 16-åring. Han regner seg som tromsøværing, men har også bodd på Vestlandet og de siste to åra i Oslo.

Vahid mener at språket har noe å si for hvordan du blir oppfattet i en rettssal og på jobb. Hvis han har en klient som ikke snakker godt norsk, ber han klienten være stille. Men også dialekter kan virke forstyrrende mener han. Han forsøker å dempe den nordnorske dialekten sin når han jobber i Oslo.

Marit Hermansen er språkpedagog og jobber med språk opplæring på Øvre Slettheia barnehage i Kristiansand der om lag seks av ti barn har minoritetsbakgrunn. Marit er selv fra Slettheia og brenner veldig for jobben sin. Hun er opptatt av at barna først og fremst skal lære seg å snakke mest mulig slik at språket blir rikt, og at det å snakke korrekt kommer etter hvert som de blir eldre.

Egenproduksjon: Østlandssendingen. 2010
Programledere for kveldens sending: Rajan Chelliah, Edin Babic og Daniel Ruazol
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside