Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. november 2003 kl 22.30 Kontoret

Kunnskap er makt…

Ricky (Oliver Chris) har vært med i spørrekonkurranser på tv, men nå gjelder det
Ricky (Oliver Chris) har vært med i spørrekonkurranser på tv, men nå gjelder det "Quiz Night" på kontoret (Foto: Adrian Rogers/BBC)
Tim fyller 30 år. Han får et fødselsdagkort av Dawn og en uvanlig, oppblåsbar gave av Lee. Kontoret hjemsøkes ellers av en umettelig kunnskapstørst. Det blir "Quiz Night" for alle pengene.

Ricky tilstår at han en gang var med i et spørreshow på tv, og at han var med et par runder og vant noen penger. David føler at det lille intellektet han nå en gang har er truet, og legger ut om sin – ikke-eksisterende – kunnskap om Dostojevskij.

Gareth er en selvskreven leder for "Quiz Night", og lager oppgaver etter egne interesser: krig- og våpenspørsmål. "Knøttene" (Ricky og Tim) vinner til slutt over "Papegøyene" (David og Finchy) etter knivskarp konkurranse. Men duellen er ikke over for den ekstreme konkurransemannen Finchy. Han foreslår en siste utfordring, som går ut på å kaste en ting over taket på kontorbygningen. Uheldigvis for bursdagsbarnet Tim er "tingen" hans sko…

Om "Kontoret"
I denne britiske komiserien fra BBC står arbeidsplassen "kontoret" i sentrum, et sted mange av oss har førstehånds kjennskap til. Sladder, intriger og en og annen dolk i kollegaens rygg for å karre seg opp og fram selv, er dagligdags – ikke sant? Gang dette med ti, krydre det med britisk umor på sitt beste og du får en kostelig stund med sjefen og de ansatte på "Kontoret".

"Kontoret"s folk
David Bren (Ricky Gervais) er sjef for ni-ti ansatte. Han liker å tro, helt feilaktig, at han er filosof på linje med Descartes, har et politisk korrekt syn og at han er en velutviklet sans for humor. Men Davids form for "practical jokes" misforstås lett og forårsaker ofte nedtrykthet og depresjoner hos dem det går ut over.

Gareth Keenan (Mackenzie Crook) forteller ustanselig hele kontoret at han er "teamleder". Hans selvhøytidelighet kjenner ingen grenser, og han har et utrolig eierskap til sin stiftemaskin og sin plass på kontorpulten. I tillegg er Gareth ganske naiv. Dette gjør at han ofte er gjenstand for de andres spøk, og det er grunnen til at kollegene holder ut med ham.

Tim Canterbury (Martin Freeman) er salgsrepresentant. Han synes jobben er meningsløs og at han er omgitt av middelmådighet. Tims intellekt overgår i stort monn det å selge papir, og den eneste tilfredsstillelsen jobben gir ham er å plage Gareth. Tim liker Dawn og ber henne ut av og til, bare for å bli ydmyket gang på gang.

Dawn Tinsley (Lucy Davis) sitter i resepsjonen, og finner seg i Davids forsøk på humor av ren plikt. Hun er forlovet med Lee, som arbeider i varehuset og er profesjonell neandertaler. Dawn drømmer om å illustrere barnebøker, og til tross for forlovelsen med Lee, eller kanskje nettopp derfor, flørter hun ofte med Tim.

Britisk situasjonskomedie, serie 1, produsert av BBC
Originaltittel: "The Office"
I rollene: Ricky Gervais, Mackenzie Crook, Martin Freeman, Lucy Davis med flere
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83