Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. juli 2010 kl 19.30 Grønn glede

En hage til å spise opp


Å ha en hage som inneholder noe du kan bruke til mat gir en ekstra glede. Kveldens utgave av Grønn glede er derfor viet til frukt, bær og urter.

Det begynner med epler. Tre små trær på rekke og rad bundet opp i et klatrestativ som tvinger dem til å bruke minimalt med plass. Espalier-epler kan man ha på en veranda eller bruke som hekk. Alt etter eget behov og ønske. - Gartner Tom har et par smarte triks som gir deg frukt på selv små trær, sier programleder Mette Stensholt Schau.

Med urter i barnevogna
Bærbusker kan også være en hekk og en avgrensing av et hageområde. Stikkelsbær, rips og solbær får plass på rekke og rad med støtte av gammel plank og greiner fra skogen. Det er jo håp om at greinene skal bugne av bær og dermed bli så tunge at de henger helt i bakken. -Dessuten er slike støtter med på å gjøre buskene til et mer dekorativt element i hagen, forklarer Mette.

Til sist blir det urter på hjul. Her er det bare å slippe fantasien løs og bruke det man har. Hva med å plante urter i en barnevogn du ikke trenger lenger? Eller en handlevogn? Har det hjul, kan det tas med dit du skal være, enten det er på verandaen eller til naboen på grillaften. - Det smaker godt og det gir garanter masse latter hvis du kommer trillende med urtene i nabolaget, forteller Mette og Tom.

Om serien
Programleder Mette Stensholt Schau er tilbake for å spre grønn glede gjennom hele sommeren sammen med gartner Tom Egeberg Hvål. Denne gangen flytter de inn i en kolonihage.
Drømmen om den lille hagen har vært sterk hos dem lenge, og nå skal drømmen endelig gå i oppfyllelse. Dette blir den niende sommeren på rad Mette Stensholt Schau og Tom Egeberg Hvål skal gi inspirasjon og glede til grønne hender.
I årets sesong er det hage i det lille formatet som er hovedtemaet. Men det blir likevel rom for både uteplass, kjøkkenhage og utekjøkken.

- Alt vi gjør i det lille formatet kan forstørres eller forminskes - hvis det bare er en balkong du har til rådighet. Vi skal ha både jordbær i oppvaskhansker og poteter i kasse, forteller Mette.

NRK produksjon (2010)
Programleder: Mette Stensholt Schau
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumssevice, tlf 815 65 900