Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. desember 2001 kl 22.40 Vagn på New Zealand

Vagn i svevet

En oppfinnsom kiwi, Henry van Asch (t.h.), vil ha Vagn (t.v.) med på strikkhopp. (Foto: DR)
En oppfinnsom kiwi, Henry van Asch (t.h.), vil ha Vagn (t.v.) med på strikkhopp. (Foto: DR)
Vagn har nådd Queenstown, sentrum for de store opplevelsene. Her møter han en oppfinnsom kiwi som er kjent for å ha utviklet strikkhoppmetoden. Vagn får tilbud om å prøve både strikkhopp og andre sære installasjoner.

Henry van Asch, som oppfant strikkhoppet sammen med A.J. Hackett, tar Vagn med til sin nyeste satsing, et strikkhopp på 134 meter. Om Vagn tør å kaste seg ut, skal vi ikke røpe her, men sikkert er det at Queensland er stedet hvor man kan teste grenser. Det gjelder ikke bare strikkhopp, men også jet-båter, fallskjerm trukket av speedbåter og en spesiell konstruksjon kalt ”fly-by-wire”, hvor et fly henger i 7 stålwirer. Vagn lar seg føre i en slik maskin som blir styrt av ekteparet Linda Harrap og Dean Taylor.

Vagn blir tilbudt en helt annen form for aktivitet når han besøker Tony Tristam. Han bor på øya Arapawa i den vakre fjorden Marlborough Sound. Tristam har valgt å leve isolert, og han nøler ikke med å sette Vagn i sving med å arbeide med jorden.

Snart dukker den statsansatte jegeren John Tegelars opp i Arapawa. Dermed er det slutt med ugressluking for Vagn, og han ender på jakt.

Om serien
NRK har tidligere fulgt Vagn Olsen på oppdagelsesferd i den arabiske verden og i båt på kanalene i Europa. Denne gangen farter den reiselystne dansken rundt New Zealand i en gammel skranglekasse av en bil han har kjøpt for 6000 kroner.

I løpet av åtte programmer besøker han Auckland, Bay of Islands, Gisborne, Dannevirke (som ble grunnlagt i 1870-årene av dansker, nordmenn og svensker), Nelson, Marlborough, Kaikoura, Vestkysten på Sydøyen, Otago og Queenstown.

Vi blir kjent med landets innbyggerne, et uhøytidelig folk som tar imot sine gjester med åpne armer og naturlig og vennlig nysgjerrighet. New Zealands storslåtte og ville natur inviterer til mangeartede opplevelser, og vi skal blant annet jakte på villsvin med pil og bue, svømme med delfiner, grave gull og hoppe i strikk fra 130 meters høyde.

Dansk produksjon
Originalittel: Vagn hos kiwierne
Programleder og reiseleder: Vagn Olsen
Kontaktperson innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Hilde Ljoen, tlf. 23 04 72 36

Bilder
1. En oppfinnsom kiwi, Henry van Asch (t.h.), vil ha Vagn (t.v.) med på strikkhopp. (Foto: DR)
2. Tony Tristam (t.v.) lever isolert på øya Arawapa. Her har får han besøk av Vagn. (Foto: DR)
3. Vagn får prøve ”fly-by-wire”, en sær konstruksjon ført av ekteparet Linda Harrap og Dean Taylor. (Foto: DR)