Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. desember 2008 kl 22.30 Safari

Kroppen og kunsten

Safari: Markusplassen i Venezia med tusenvis av nakne kropper, det hele satt i scene av fotografen Spencer Tunick. (Foto: NRK)
Safari: Markusplassen i Venezia med tusenvis av nakne kropper, det hele satt i scene av fotografen Spencer Tunick. (Foto: NRK)
Kroppen har alltid vært en av kunstens viktigste motiver, men nå fylles ikke lenger museene opp av klassiske skulpturer og akttegninger. I en tid der vårt forhold til kropp er mer problematisk enn noen gang, viser samtidskunstnerne hvordan kroppen kan være både smertefull, erotisk, sterk og vakker.

I over 30 år har Marina Abramovic utsatt kroppen sin for ekstreme påkjenninger. Hun har stukket seg selv med kniv, klippet alt håret for å brenne det, dopet seg ned foran publikum og tilbudt publikum å skyte henne med en pistol. Vi har møtt performancekunstens bestemor.

Museums-idrett
Publikum på Tate Britain i London har den siste måneden blitt "forstyrret" av en sprinter som har løpt gjennom galleriet hvert minutt. Sprinteren er en del av kunstprosjektet til Turnerpris-vinneren Martin Creed. Målet er å vise en kropp i perfekt bevegelse.

Naken på Markusplassen
Med jevne mellomrom kan vi lese notiser i avisene om kunstneren Spencer Tunick som har samlet tusenvis av nakne mennesker for fotografering i ulike byer. Vi har møtt fotografen i hjemmet hans utenfor New York.

Maleri fra Playboy Magazine
Marlene Dumas bruker bilder fra magasiner og bøker som utgangspunkt for sine malerier. Nå har hun funnet råstoff i Playboy Magazine. Bildet er av Ernest Hemingways barnebarn, supermodellen Margaux Hemingway.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Helle Vaagland
Prosjektleder: Ingerid Nordstrand
Ved spørsmål: ingerid.nordstrand@nrk.no 996 03 903 / 23042493 eller
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57/954 23 021
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no