Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. september 2008 kl 22.30 Migrapolis: Med røtter i fremmed jord

Blond japaner

Grete Rappe Anai (t.h.) føler seg mer japansk enn norsk – her med bestevenninnen Yoriko (t.v.) og dennes mor og datter. (Foto: Brede Røsjø, NRK)
Grete Rappe Anai (t.h.) føler seg mer japansk enn norsk – her med bestevenninnen Yoriko (t.v.) og dennes mor og datter. (Foto: Brede Røsjø, NRK)
I Migrapolis møter vi Grete som er misjonærbarn og tilbrakte årene mellom 8 og 18 i Japan. Hun vokste opp rett utenfor Kobe, som hun kaller for sin hjemby. I voksen alder bodde Grete 30 år i Norge. Hun giftet seg og fikk barn. Men hun lengtet stadig tilbake til soloppgangens land. Det var så ille at hun ikke engang klarte å se programmer om Japan på tv. Da ble hun syk av lengsel.

Nå har Grete flyttet tilbake til landet som formet henne som barn og ungdom. Hun er gift med en japaner og har gjenopprettet kontakten med japanske barndomsvenner. Hun har kommet hjem.

Frelse og rov
Foreldrene til Grete kom for å frelse japanerne, og så tok Japan datteren deres.

- De har akseptert det nå, sier Grete. Når de ser hvor lykkelig jeg er her.

En nordmann i New York
I Migrapolis møter vi også Vibeke, som var voksen da hun kom til New York. Hun er gift med en amerikaner og har to voksne barn. Det var da hun ble mor, at hun kastet seg ut i det norske samfunnet i New York. Frykten var at sønnene ikke skulle få med seg den norske kulturarven.

På tross av at hun har levd mange år i utlandet, er Bergen fortsatt hjemme for Vibeke. Hun er leder i The American Scandinavian Society, og hun møter hver onsdag opp på den norske sjømannskirkens forretningslunsjer. Daglig pleier hun sine røtter og sin identitet.

- Jeg får gjort mer for Norge i New York enn hjemme i Norge, sier Vibeke og erklærer at hun er mer norsk i New York enn i Norge.

Det er Vegard Thomas Olsen som intervjuer Vibeke i USA, og reporter Hung Ba Mai har møtt Grete i Japan.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900info@nrk.no

LENKER
  • Les mer