Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 5. juni 2003 kl 22.40 Migrapolis

Borettslaget

Bjørn Qviller (t.h.) er styreleder i et borettslag på Torshov i Oslo. Reporter Noman Mubashir (t.v) har tatt en prat med ham (Foto: NRK)
Bjørn Qviller (t.h.) er styreleder i et borettslag på Torshov i Oslo. Reporter Noman Mubashir (t.v) har tatt en prat med ham (Foto: NRK)
Det blir konflikter i alle borettslag, men noen steder mer enn andre. Tre av reporterne i "Migrapolis" har tilbrakt noen dager i et borettslag på Torshov der uenigheten til tider er sjenerende. Barnas lek er noe av det som skaper konflikter.

I borettslaget bor det mennesker fra flere titalls nasjoner. At borettslaget er delt i en privat og en kommunal del, fører til ekstra mange konflikter. Som regel er det familiene i den kommunale delen som får klager.

Borettslagslederen
Bjørn Qviller er styreleder i dette borettslaget på Torshov som for øvrig ikke har noe navn. Han ble bedt om å ta jobben for et år siden, blant annet fordi det allerede da hadde vært en del konflikter.

Qviller forteller at han ser konfliktskyhet som et problem i det norske samfunnet – folk klager riktignok, men de vil ikke gi ansikt til klagen. Han mener at en av årsakene til konfliktene i borettslaget er at innvandrerforeldre har svekket autoritet fordi barna er bedre kjent i det norske samfunnet enn de er selv. Ruteknusing, forsøpling og støyende lek sent på kvelden er noe av det som fører til klager, forteller Qviller til reporter Noman Mubashir.

To entusiaster
Noen av de yngre beboerne har bestemt seg for å gjøre noe med situasjonen, og har blant annet startet en borettslagsavis. Mariam Noor Amin og Aisha Kaliq er to unge damer som ikke gir seg så lett, og de mener at innsatsen allerede har ført til at folk har fått bedre kontakt med hverandre. Da reporter Karyn Bennett-Lund traff dem, var de i gang med en underskriftskampanje for å få tilbake en stor huske som styret i borettslaget hadde fjernet. Barn er barn og må få bråke litt, mener Mariam og Aisha. Nå vil de at det skal velges inn en ungdom i kvartalsstyret også – de har i det hele tatt nok av planer!

Megler og altmuligmann
Mohammed Amin er opprinnelig fra Pakistan og har jobbet i Nordsjøen i mange år. Der var de folk fra 10 – 15 nasjoner som arbeidet sammen. Det trivdes han godt med. Derfor bestemte han seg for å bosette seg i et internasjonalt miljø i Oslo da han stiftet familie. Nå bor han på Torshov med kone og seks barn. Han leier en leilighet i den kommunale delen av borettslaget og fungerer som en slags megler og altmuligmann blant naboene.

Da reporter Hung Ba Mai møtte ham, skulle han bla innom en av naboene for å reparere en kommode. Han er oppgitt over alle klagene fra beboerne i den private delen av borettslaget. Sommeren er så kort i Norge at barna må få være lenge ute å leke om kvelden, mener han.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83