Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. november 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Flått - et skummelt kryp

Små dyr som sprer angst

Flåtten er et ufyselig kryp – i hvert fall for oss mennesker. NRKs Bjørn Haavind og forsker Reidar Mehl er enig. (Foto: Sidsel Jørgensen)
Flåtten er et ufyselig kryp – i hvert fall for oss mennesker. NRKs Bjørn Haavind og forsker Reidar Mehl er enig. (Foto: Sidsel Jørgensen)
Programskaper Bjørn Haavind har invitert Norges fremste forsker på flått, Reidar Mehl fra Folkehelseinstuttet, til å ta oss med inn i flåttens verden. I kveld viser han hvordan dette lille edderkoppdyret lever og hvordan det sprer angst hos mange.

Men er man klar over hvilke forholdsregler man kan og bør ta, er det ingen grunn til å la seg presse ut av naturen.

På Bragdøya i Kristiansand er det ideelle forhold for en rik flåttbestand, og her er opptakene til kveldens Ut i naturen gjort. Øya er nesten 100 mål stor, og har variert natur. Den har også et rikt fugleliv og det fins en rådyrbestand på rundt 20 dyr. I tillegg går det sauer på helårsbeite, og øya er flittig benyttet som friluftsområde. Mange går tur med hund, og det fins også rikelig med mus. Kort sagt: Gode betingelser for flått.

Blodsuger
Flått suger blod for å utvikle seg til neste stadium, og for at hunnene skal kunne legge egg. Verter er virveldyr, deriblant mennesker og andre pattedyr. Fordi flåtten kan skifte vert flere ganger kan de være sykdomsspredere, blant annet for sykdommen Lyme borreliose. Dette skyldes bakterien Borrelia, som flåtten overfører til mennesker når den biter. Denne bakterien kan i verste fall gi lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse. Det er imidlertid bare 20-25 prosent av norsk flått som er bærere av denne bakterien.

Hvor mange som blir bitt av flått i Norge årlig vet vi ikke, men kun de aller færreste blir infisert av Borrelia-bakterien. Men dersom flåtten ikke blir fjernet innen noen timer, øker sjansen for for overføring av bakterien. Det er viktig å inspisere kroppen i tiden etter et bitt. Dannes det en rød ring rundt bittstedet, er man blitt infisert og må oppsøke lege. Behandlingen er enkel. En penicillinkur vil som regel kurere infeksjonen. De som utvikler borreliose vil kunne stå overfor et smertefullt og langvarig sykdomsforløp.

Økende problem?
Mange hevder at problemet med flått har økt i de senere årene, og de kan ha rett. Vi er nemlig inne i en periode med våtere og varmere klima. Tilgroing av landskapet er økende, og skaper gunstige vilkår for flåttens utbredelse.

Flåtten angriper fra april til november, men er ekstra aktiv i sommermånedene. Den blodsugende midden er utbredt langs kysten av vårt land, fordi den trenger fuktig klima og milde vintre for å kunne overleve.

Egenprodusert naturdokumentar fra Program riks, Hordaland
Programansvarlig: Bjørn Haavind, tlf: 90 94 57 32
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78