Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. mai 2001 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Modellteater – og rognebærgelé

Torgeir Stueng fra Oslo, gjest i kveldens program, samler på gamle modellteatre, leketeatre eller figurteatre som de også er blitt kalt. Disse teatrene hadde sin glansperiode i årene fra 1820 til 1945. Her i landet ble modellteatrene spesielt godt kjent da ukebladet Allers begynte å trykke dem som samleserier eller hobbyark i bladet.

Av andre antikviteter denne gangen har Ellen Ørnes plukket fram en del gjenstander med tilknytning til krydder. Vi får blant annet se nærmere på en gammel morter, diverse krydderkrukker og krydderskrin.

Gerd og Frode skal lage rognebærgelé. Slik gelé har opp gjennom årene stort sett vært en spesialitet brukt til finere kjøttsorter, for eksempel av vilt.

Veslemøy og Sven har som avslutning på sesongen funnet fram noen av Johan Herman Wessels humoristiske gravskrifter. Sven Ohrvik har satt melodi til gravskriftene, som er like aktuelle nå som den gang Wessel skrev dem for over 200 år siden.

Rognebærgelé
2 og en halv kg rognebær
1,2 l vann
1 kg sukker

Bærene kokes i vannet til de sprekker. Moses lett. Siles gjennom sileklede. Saften blandes med 1 kg sukker. Kokes ned til 1 l rognebærsaft. Helles i glass.


Egenprodusert under holdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83