Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 24. desember 2008 kl 21.15 Film: Serpico, den siste ærlige purk

Ærlighet har sin pris

Frank Serpico (Al Pacino) – en fremmed fugl i New York-politiet (Foto: Paramount)
Frank Serpico (Al Pacino) – en fremmed fugl i New York-politiet (Foto: Paramount)
Nybegynneren i New York-politiet, Frank Serpico, er fast bestemt på ikke å la jobben stå i veien for sin livsstil. Til tross for kollegenes reaksjoner, beholder han én fot godt plantet i hippiekulturen mens han utfører sine politiplikter med stor effektivitet.

Han lar skjegget gro, elsker perler og bor i bohemstrøket Greenwich Village.

Men Serpico blir frosset ut av kollegene når han nekter å ta i mot bestikkelser, i motsetning til de andre. Han blir forferdet over omfanget til korrupsjonen innenfor politiet, og går til sine overordnede med saken. Der blir han ignorert, og Serpico bestemmer seg for å gå ut offentlig med det han har oppdaget.

Avsløringene fører til en etterforskning av Knapp-kommisjonen, men de gjør også Serpico til en merket mann og livet hans blir forandret for alltid.

Om filmen
Filmen er basert på en sann historie om en politimann som kjempet mot korrupsjonen i New York-politiet.

Korrupsjon er ikke noe nytt i våre dager, men i 1973 var filmen dristig. Å lage en film om en korrupt politistyrke, ikke bare et avsnitt, men hele politistyrken i en by, var den gang kontroversielle saker.

"Serpico" var også Al Pacinos store gjennombrudd. Året før hadde han med stor suksess hatt rollen som Michael Corleone i den første filmen om "Gudfaren", men kom litt i skyggen av Marlon Brando, som dominerte scenene han var med i.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk drama (1973)
Originaltttel: "Serpico"
Med Al Pacino (Frank Serpico), John Randolph (Chief Sidney Green), Jack Kehoe (Tom Keogh), Biff McGuire (Captain McClain), Barbara Eda-Young (Laurie) og Cornelia Sharpe (Leslie)
Regi: Sidney Lumet
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23 / 930 96 112
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no