Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 17. august 2005 kl 21.25 Niern: Kampane ved Arnhem

Dramatiske dager i 1944

Gene Hackman som generalmajor Stanislaw Sosabowski. (Foto: Metro Goldwyn Mayer Inc)
Gene Hackman som generalmajor Stanislaw Sosabowski. (Foto: Metro Goldwyn Mayer Inc)
Det er sent på året 1944, og de allierte styrkene er overbevist om at de kommer til å vinne den andre verdenskrigen, og være hjemme til jul. Det eneste som trengs, ifølge den britiske generalen Montgomery, er en dristig strategi som innebærer å gå gjennom Nederland for å komme inn i Tyskland og sette inn det endelige støtet.

Planen er å erobre en smal vei og fem broer gjennom Nederland. De allierte troppene blir ledet av den britiske generalmajoren Robert Urquhart (Sean Connery) og den amerikanske brigadegeneralen James Gavin (Ryan O’Neal). Tropper under ledelse av oberstløytnant John Frost (Sir Anthony Hopkins) får oppgaven med holde den mest kritiske broen i en liten by kalt Arnhem.

Via denne veien skal sammensatte styrker passere, ledet av generalløytnant Brian Horrocks (Edward Fox) og den britiske oberstløytnanten Joe Vandeleur (Michael Caine). Planen krever en helt nøyaktig timing, så nøye må de være at en mann i troppen sier til generalløytnant Fredrick Browning (Dirk Bogarde): "Sir, jeg tror vi kanskje har passert en bro for mye". Det dukker også opp et annet problem da de oppdager at området rundt Arnhem ikke er fullt av tyske soldater, men derimot av tyske SS-folk. Katastrofen er nær…

Filmen er basert på historikeren Cornelius Ryans bok, og er spekket med internasjonale stjernenavn, blant andre Sir Laurence Olivier, Robert Redford, Hardy Krüger, Gene Hackman, Maximilian Schell og Liv Ullmann.

Britisk spillefilm fra 1977
Originaltittel: "A Bridge Too Far"
Regi: Richard Attenborough
I rollene: Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Edward Fox, Elliott Gould, Gene Hackman, Anthony Hopkins
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83