Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. august 2009 kl 22.10 Dokusommer: Venezuelas røde olje

En oljesåpe fra virkeligheten

Marianella Yanes trekker sammenligningen mellom Venezuelas oljeselskap og en såpeopera. (Foto: MA.JA.DE. Filmproduktions GmbH)
Marianella Yanes trekker sammenligningen mellom Venezuelas oljeselskap og en såpeopera. (Foto: MA.JA.DE. Filmproduktions GmbH)
Velkommen til Venezuelas såpeopera fra virkeligheten - med karakterer som setter seg mål større enn dem selv, og med "cliff-hangers" fra virkelige livet. Mens verdens oljetanker går tomme, sitter Venezuela på enorme oljereserver som forvaltes av selskapet PDVSA. I kjølvannet av driften foregår konflikter, politisk kamp, dramatikk og historier preget av store kontraster.

Marianella Yanes er posisjonert høyt oppe i kommunikasjonsavdelingen i Venezuelas største oljeselskap. Før hun ble ansatt i selskapet som eies av Hugo Chávez og staten, jobbet hun i den kommersielle TV-verden på dagtid og jobbet for de radikale på kveldstid. I 20 år skrev hun manus til dramaserier og såpeoperaer på TV, mens hun samtidig drømte om å redde verden fra urettferdighet og fattigdom. Det er flere historier i hennes nåværende jobb som minner om de svulstige såpehistoriene hun skrev, og samtidig belyser den revolusjonære kampen.

Revolusjon og oljepenger
Venezuelas oljeselskap PDVSA er statseid, og det er Latin-Amerikas største bedrift med en årlig milliardomsetning. Paradokset ligger i et multinasjonalt oljeselskap som eies av en stat som kjemper for sosialistisk revolusjon, med slagord som "Fedrelandet, sosialisme eller død". Hva har sosialistisk olje å si for fattigfolket?

Konfliktene i oljeselskapet minner om en farse der karikerte ytterpunkter står mot hverandre. Kontraster mellom fattige og rike, relasjoner som inngås over disse sosiale skillelinjene, grådighet, maktbegjær, intriger, lidenskap og sosialisme. Det er virkelighetens drama.

Onkel Hugo vs oljebossene
Filmen "Venezuelas røde olje" er en historie om konflikter og intriger over hvem som får profitten fra de største oljereservatene på jorda. Og kan et multinasjonalt oljeselskap oppfylle Chávez' sosialistiske drøm?

Filmen viser "helter" og "skurker" i kampen om å kontrollere oljen, og skildrer klassekonflikten bak revolusjonen ved å bruke såpeoperaens analogi til familiefeide – med "onkel Hugo" på den ene siden og tidligere oljesjefer på den andre.

Filmen har vært sendt tidligere.

Tysk dokumentarfilm (2007)
Produsert av MA.JA.DE. Filmproduktions GmbH
Original tittel: Red Oil
Regi: Lucinda Broadbent
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900