Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. mars 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Medisin mot overgrep?

Brennpunkt følger behandlingen

Som eneste medium er Brennpunkt med når de første norske seksualforbrytere forsøker medisinsk kastrering. I tirsdagens program får seerne følge overgrepsdømte "Stig-Johnny" inn i, og gjennom den unike behandlingen.

- Jeg kan ikke sette ord på det jeg gjorde mot jentene jeg forbrøt meg mot. Det var fryktelig. I dag føler jeg bare avsky når jeg tenker på det. Og jeg vil være helt sikker på at det ikke skjer igjen, sier "Stig-Johnny" til Brennpunkt om hvorfor han – som den første i Norge – ba om å få prøve kjemisk kastrering. "Stig-Johnny" står åpent fram i dokumentaren, men NRK har respektert hans krav om ikke å bli identifisert med sitt egentlige navn.

Trondheimsforsøket er en kombinasjon av psykologisk og medisinsk behandling. Brennpunkt er med under de svært personlige samtalene "Stig-Johnny" og de andre seksualforbryterne har med psykologene. De er også med på medisineringen. Programmet viser hva som skjer når forbrytere med seksuelle tvangstanker blir kastrert – avseksualisert.

- Å kastrere en seksualforbryter er som å kappe armen av en tyv. Det er uetisk og på grensen til fundamentalisme, sier Thore Langfeldt, internasjonalt anerkjent sexolog, til Brennpunkt.

- Det kan tvert i mot være den prisen noen må betale for å slippe å sone mange, mange år i et lukket fengsel – uten mulighet for å ta del i tilværelsen utenfor, sier klinisk psykolog ved Anstalten Herstedvester i København. De har kjemisk kastrert sex-kriminelle gjengangere i mange år med godt resultat. Men der er fortsatt medisinering et vilkår for å kunne bli løslatt. Det er det ikke i Norge.

Spørsmålet er om dette er en behandling som vil bli videreført og utvidet i Norge i lys av erfaringene som "Stig-Johnny" og de andre fangene har gjennomgått.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programansvarlig: Magnhild Øwre, tlf: 97 57 40 72
Redaktør: Morten Møller Warmedal, tlf: 90 16 46 42
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.
LENKER
  • Les mer