Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. januar 2007 kl 22.30 Kristiina og Lars - How to live together

Et plastikkhus, kreft og kunst

Et intervju med den avdøde Kristiina Helena Lavia om utopisk arkitektur ble vist som videoverk av kunstneren Lars Ramberg på biennalen i São Paulo. (Foto: Tone Bradal)
Et intervju med den avdøde Kristiina Helena Lavia om utopisk arkitektur ble vist som videoverk av kunstneren Lars Ramberg på biennalen i São Paulo. (Foto: Tone Bradal)
Den norske kunstneren Lars Ramberg mistet kjæresten og livspartneren sin midt i prosessen med å lage et kunstverk til prestisjebiennalen i São Paulo. Hennes sykdom forandret ikke bare dagliglivet deres, men også kunstverket hans.

- Det hadde vært uærlig av meg å legge bort Kristiinas død og prøve å lage et kunstverk til biennalen i São Paulo som om ingenting hadde hendt, sier kunstneren Lars Ramberg.

Han var blant 118 kunstnere fra hele verden som ble invitert til å vise sine verk på den viktige biennalen i Brasil i oktober 2006. Tema for utstillingen var "How to Live Together", og Ramberg fikk i oppdrag å lage et spesialverk til utstillingen.

Han planla å reise til Brasil sammen med kjæresten Kristiina Helena Lavia. Men så ble hun på nytt rammet av kreft, og sykdommen forandret ikke bare deres daglige liv, men også den kunstneriske prosessen fram til utstillingen.

En del av kunstverket
Lars Ramberg dokumenterte de siste dagene med Kristiina ved å filme henne. Han ville både ha et minne og ha henne med i det kommende verket sitt. Kristiina var visuell antropolog og hadde finsk bakgrunn. Hun var også fascinert av futuristisk arkitektur, og hadde alltid ønsket seg en futuristisk hytte, Venturo, som ble tegnet på slutten av 60-tallet av den finske arkitektguruen Matti Suuronen.

- Etter at Kristiina døde, vurderte jeg å trekke meg fra biennalen. Men etter å ha tenkt meg om, tok jeg det som et oppdrag for Kristiina, sier han.

Spesialverket til biennalen består av en ruin av en Venturo, fire korte videofilmer som forteller Venturoens historie, og et digert teppe med naturmotiv.

- Mitt verk handler både om utopisk arkitektur og vår naive tro på framtiden, sier han.

Om programskaperen
NRK-journalist Atta Ansari har laget flere dokumentarer og kunstprogrammer for fjernsyn de siste årene. Deriblant Safari-spesialene "Moderne kunst i Pakistan" og "10 dager i Ramallah". For Brennpunkt har han laget "Dilemma Pakistan" med utgangspunkt i Rahila Iqbals mistenkelige død i Pakistan.

Opptakene til kveldens dokumentar har pågått gjennom ti måneder i Norge, Tyskland og Brasil.

Atta Ansari fikk stor tillit hos Kristiina og Lars som tok ham med i sin daglige kamp mot kreften. De tok ham også med inn i deres diskusjoner om utopisk arkitektur og om en framtid som de visste de ikke kom til å oppleve sammen.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Kultur (2006)
Pragramansvarlig: Atta Ansari
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no