Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. juli 2005 kl 20.55 Auschwitz

Barna i dødsfabrikken

Annette og Michel Muller, her flankert av sine to eldre brødre, ble sammen med over 4000 jødiske barn i Frankrike deportert til en leir utenfor Paris. Her ble de skilt fra moren sin (bak).
Annette og Michel Muller, her flankert av sine to eldre brødre, ble sammen med over 4000 jødiske barn i Frankrike deportert til en leir utenfor Paris. Her ble de skilt fra moren sin (bak).
Våren 1942 begynner nazistene å finkjemme også hele Vest-Europa for jøder som sendes til utryddelsesleirene. Det tredje programmet i serien om Auschwitz handler blant annet om barnas skjebner.

Frankrike var et av de første vestlige landene der jødene ble deportert av myndighetene. Sommeren 1942 ble over 4000 barn helt ned i toårsalderen skilt fra foreldrene sine og sendt fra Paris til Auschwitz, der samtlige av dem ble gasset i hjel rett etter ankomst.

Søsknene Annette og Michel Muller var to av barna som ble deportert. Moren ble sendt i døden i Auschwitz, mens barna mot alle odds ble reddet unna gasskammeret. Både Annette og Michel forteller om sine opplevelser i programmet.

Odette Daltroff-Baticle var en ung kvinne som satt internert i Drancy-leiren utenfor Paris. Hun hjalp mange av de jødiske barna som var skilt fra foreldrene sine, og forteller om de fryktelige forholdene de levde under.

Blodet er fienden
- Barna, de er ikke fienden for øyeblikket. Fienden er blodet inni dem. Fienden vokser opp til å bli en jøde som kan bli farlig. Det var grunnen til at også barna ble inkludert.

Slik begrunner Oskar Gröning, SS-vokter i Auschwitz, grusomhetene som ble begått mot de jødiske barna. Han ble senere overført til leirens administrasjonsavdeling, der han ble satt til å sortere og telle pengene som ble tatt fra fangene etter ankomsten til Auschwitz. For selv om hovedmotivasjonen for "den endelige løsningen" var ideologisk, var nazistene også meget klar over at det var store penger å tjene.

Effektivisering
Den store økningen i antallet drepte i leirene begynte snart å skape problemer. Likene hopte seg opp og ble liggende og råtne. Noe måtte gjøres, og kommandant Rudolf Höss kontaktet en SS-ekspert på håndtering av lik for å gjøre leiren til en mer effektiv dødsfabrikk.

I mars 1943 var det nye krematoriet i Auschwitz i full drift. To måneder senere ankom en ny lege til leiren. Han skulle komme til å bli selve innbegrepet av nazistenes grusomheter: Dr. Josef Mengele – kalt Dødsengelen.

Om serien
I år er det 60 år siden utryddelsesleiren Auschwitz i Polen ble frigjort. Leiren er blitt det sterkeste og mest uhyggelige symbolet på historiens største folkemord. Her ble minst 1,1 millioner mennesker, hvorav en million jøder, systematisk myrdet i løpet av fire og et halvt år.

BBCs serie på seks episoder gir den til nå kanskje mest sammenhengende og omfattende skildringen av leiren. Serien er skrevet og produsert av Laurence Rees, som arbeider i BBCs historieredaksjon og tidligere har stått bak flere prisbelønte serier.

Serien tar oss med langs "ondskapens sti", fra Auschwitz ble opprettet som et oppbevaringssted for polske politiske fanger til leiren ble utviklet til en effektiv drapsfabrikk. Til slutt får vi gjenoppleve frigjøringen da Den røde armé inntok leiren 27. januar 1945.

Nye vitnesbyrd fra overlevende og overgripere, og omfattende arkivmateriale, er flettet sammen med dramatiserte rekonstruksjoner av avgjørende øyeblikk i dødsleirens historie. Ved hjelp av avansert grafisk teknologi er bygningene og rommene i Auschwitz-Birkenau rekonstruert med fotografisk nøyaktighet. Serien er resultat av over tre års research og medvirkning fra noen av verdens fremste eksperter på annen verdenskrig.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Auschwitz: The Nazis & the "Final Solution"
Produksjon: BBC (2005)
Manus og regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Christian Borch
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer