Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. oktober 2001 kl 18.30 Newton

Hvorfor forelsker vi oss

Det er spørsmålet programleder Ole André Sivertsen tar for seg i dagens utgave av Newton. Det skal handle om hva som egentlig skjer med kroppen vår når vi blir skikkelig forelsket, og det har også Felix sin spesielle mening om...

Erotisk aktivering skjer når hjernen skiller ut stoffet dopamin, som er et lykkemolekyl og fører til spenning i kroppen, altså forelskelse.

Hvis man tar en berg og dalbane, jogger og faktisk drikker eller røyker, skilles dopamin ut i hjernen og får i gang enkelte prosesser i kroppen. Det fører til at man lettere får en erotisk aktivering - og lettere forelsker seg i timene etterpå.

Programlederen har snakket med ungdommer som jevnt over mener at jentene ser etter høye gutter og guttene ser etter pene jenter. Kroppssymmetri er med andre ord viktig for både gutter og jenter.

Likt for dyr og mennesker
Hvilken hensikt har forelskelsen for mennesker og dyr? Her har Newton funnet fram til forbausende mange likhetstrekk:

Menn ser etter reproduktive verdier hos kvinner, og utseende er viktig her. Kvinner søker trygghet (ressurser, penger, makt, intelligens, sikker inntekt). Mennesker er som dyr når det gjelder dette. Hunnen ser på hannen om han representerer en trygghet.

- Mye her dreier seg om at forelskelse er instinkt, og ikke så tilfeldig som mange mennesker tror. Vi prøver å forklare det med likheter i dyreverdenen. Vi besøker også en skole og får høre hvordan de reagerer når de er forelsket. Forhåpentligvis kan vi sammenlikne reaksjonene ungdommen har med dyr, sier programlederen.

NRK Barn og Ungdom
Egenprodusert naturvitenskapelig program
Programleder: Ole André Sivertsen
Prosjektleder: Tana Haugen
Pressekontakt:Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10