Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. april 2006 kl 18.35 Prinsessen i Eventyrriket

Eventyr med prinsessen


I påsken blir det gjensyn med prinsesse Märtha Louise som leser to eventyr for de minste. Det første kommer i dag, det andre 2. påskedag.

Det er "De tolv villendene" vi kan glede oss over i kveld, mens eventyret 2. påskedag er "Kvitebjørn Kong Valemon", begge av Asbjørnsen og Moe. Første gang prinsessen leste disse eventyrene på NRK, var henholdsvis 1. januar 2003 og 15. april 2001.

Eventyrene er to av i alt ti prinsessen leste inn for NRK for noen år siden, og de ble alle tatt opp på Kongsseteren utenfor Oslo.

I følge Slottet hadde prinsesse Märtha Louise stor glede av å bli lest for som liten, en aktivitet hun mener er viktig for barns utvikling. Prinsessen er svært opptatt av at eventyrene ikke skal bli glemt, og hun var med på å plukke ut sine favoritteventyr til programserien, ett av dem "Kvitebjørn Kong Valemon" som vi får se 2. påskedag.

Om eventyr
Ordet eventyr kommer fra det latinske ordet "adventura", som betyr hendelse. Eventyrene tilhører den aller eldste diktningen vi kjenner. De fleste ble til lenge før bøkenes tid. De norske folkeeventyrene er en del av en indoeuropeisk tradisjon som geografisk strekker seg fra India til Irland. Eventyr deles inn i tre hovedgrupper, nemlig eventyr som er lange og har flere episoder, dyreeventyr hvor hovedpersonene er dyr som blir personifisert og skjemteeventyr hvor det blir gjort narr av personer og egenskaper. Kunstnereventyr heter det når forfatterne er kjente.

Egenproduksjon fra Barne- og ungdomsavdelingen, NRK
Programleder: Prinsesse Märtha Louise
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956, 90158212,