Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. juli 2002 kl 19.30 Normannerne

Englands skjebne besegles

Piet van Deurs rapporterer fra det blodige slaget i Hastings i 1066. (DR-Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Piet van Deurs rapporterer fra det blodige slaget i Hastings i 1066. (DR-Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
På mindre enn tre uker mister to konger livet på slagmarken. Vikingtiden er over, og Englands skjebne besegles. I fjerde avsnitt er Piet van Deurs klar med historien om slaget ved Hastings.

Det står 1-0 til vikingene etter at Harald Hardråde har invadert England og slått den engelske hæren utenfor York. Men seierens sødme blir kortvarig.

Piet van Deurs tar oss med til Stamford Bridge, der vikingene en varm septemberdag er på vei for å hente gisler. De lar ringbrynjene ligge, og det blir fatalt. Den selverklærte kongen av England, Harald Godvinson, dukker overraskende opp med sine menn, og det er duket for nok et blodig slag på engelsk jord.

Invasjon fra sør
Stillheten rekker ikke å senke seg over slagmarken etter det voldsomme slaget, før nyheten om Vilhelms invasjon fra sør når engelskmennene. Normanneren og ”bastarden” Vilhelm har nådd den engelske kysten med hva engelskmennene tror er en hær av prester. Den engelske spionens feilaktige antakelse skyldes nok normannernes nye, moderne frisyre med kortklippede nakker. På avstand kan de ligne kronrakede munker. Harold Godvinson skynder seg mot sør.

Fra bastard til erobrer
De kortklipte normannerne er lett gjenkjennelige på Bayeux-teppet. Som i en tegneserie kan vi følge det dramatiske slaget, som kom til å avgjøre Englands skjebne. Slaget sto den 13. oktober 1066, og varte i åtte timer. Kampen bølger frem og tilbake, hodene ruller, og maltrakterte lik ligger igjen på slagmarken.

De hardkokte scenene fra Bayeux-teppet forteller en dramatisk historie. En pil treffer Harald Godvinson i øyet, og han blir drept mens han forsøker å trekke den ut. Liket hans skjendes så voldsomt at elskerinnen hans kun kan identifisere ham ved hjelp av to merker på kroppen hans, som bare hun kjenner til. Engelskmennene flykter når kongen deres faller, og bastarden Vilhelm blir endelig Vilhelm Erobreren.

Om serien
I denne danske produksjonen tar Piet van Deurs oss med på en historisk reise i normannernes fotspor. Gjennom arkeologi, historie og antropologi ser vi nærmere på hva som skjer med vikingenes etterfølgere.

Dansk produksjon i ni deler fra 1999
Originaltittel: Normannerne
Produksjon: DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36

Bilde:
Piet van Deurs rapporterer fra det blodige slaget i Hastings i 1066. (DR-Foto: Bjarne Bergius Hermansen)