Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. november 2004 kl 22.10 Dok1: Yasir Arafat - et liv for Palestina

Frihetsforkjemper eller terrorist?

Yasser Arafat i Beirut 1982 (Foto: Ramzi Haidar/AFP)
Yasser Arafat i Beirut 1982 (Foto: Ramzi Haidar/AFP)
11. november døde den 75 år gamle palestinske lederen og fredsprisvinneren, Yasir Arafat. Hans rolle som statsmann og samlende kraft for det palestinske folk blir debattert verden over. Dette er historien om Arafat og palestinerne.

I 1948 ble størstedelen av Palestina lagt under staten Israel, og de fleste palestinere ble sendt på flukt. Palestinernes rett til å vende tilbake til sitt eget land skulle bli unge Yasir Arafats livsoppgave. Muhammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat Al Qudua Al Husseini (Arafat) var da 18 år gammel og ingeniørstudent i Egypt.

Geriljakrig og ufred
I 1967 godkjente Egypts leder, oberst Nasser, opprettelsen av den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO. Samme år okkuperte Israel Sinai Golan-høydene og det som gjenstod av det gamle Palestina: Øst-Jerusalem, Vestbanken og Gazastripen.

Ydmykelsen var ikke til å bære for unge palestinske menn, og de flokket til Midtøsten fra mange kanter av verden for å kjempe. Arafat tok over PLO og ble palestinernes ubestridte leder. Organisasjonens hovedmål var å knuse staten Israel.

Fredforkjemper?
I 1974 talte Yasir Arafat i FNs generalforsamling da kjortelen hans gled til side og avslørte et pistolhylster innenfor. Selv sa han: "Jeg løfter olivengrenen i en hånd og pistolen i den andre for å beskytte olivengrenen".

Arafats kritikere fastholder at hans dypeste ønske alltid har vært å knuse jødene og Israel, mens andre har anerkjent de tiltak han har iverksatt for å søke fred under stadig press fra militante muslimske grupper.

I 1994 fikk Arafat Nobels fredspris sammen med Shimon Perez og Yitzhak Rabin. For tre år siden plasserte Israel den 75 år gamle Arafat i husarrest i Ramallah, mens volden og ufreden i regionen blusset opp.

Denne BBC-dokumentaren inneholder intervjuer med Shimon Perez, Sir Brian Urquhart, George Schultz, James Baker, Edward Said, Sheik Ahmad Yassin, Joe Sisco og Arafats kone, Suha Arafat.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Arafat – The Struggle for Palestine
Produsert av: BBC
Norsk kommentar: Bjørn Egil Eide
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , tlf 909 55 364