Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. oktober 2001 kl 20.00 Barmeny

Fremme i Finland

De to kokkene Lars Barmen og ”Mikko” Juhani Rautiainen fortsetter ferden på en Harley Davidson, og er nå kommet fram til Mikkos hjemland, Finland.

I Helsingfors serverer Sundman's Restaurant med Michelin-stjerne gravet ørret med tilbehør. Og ved en av Finlands tusen sjøer utfordrer kokkene Lars og Mikko hverandre.

Sundmanns sjømatsalat
salt, pepper
4 sjøkrepshaler uten skall
200 g laksefilet
2 ts sukker
4 biter matpapir
1 knivsodd safran
1 eggeplomme
1 knust hvitløksfedd
1 ts sennep
1 ss sitronsaft
300 g krepsehaler
100 g melon i terninger
100 g tomat i terninger
2 ss hakket vårløk
dill til pynt

Mariner laksefilet med 2 ts sukker og 1 ts salt. Rull fileten i plastfolie, frys den og skjær tynne skiver. Fordel på matpapirene. ”Hvelv” disse over på 4 tallerkener og dra av papirene.
Bland safran i en bolle sammen med eggeplomme, hvitløk, sennep og sitronsaft. Spe med oljen og smak til med salt og pepper.
Bland denne sausen med krepsehaler, melon, tomater og vårløk. Anrett denne salaten på laksen.
Varm sjøkrepshaler på et brett i ovn på 180 grader i 5 minutter.
Ta dem ut og anrett dem på salatene.
Pynt med dill.

Mikko's røkelaks
8 store skiver røkelaks
4 ss tjæresennep eller annen søt sennep
3 ss granskuddsirup eller tynn honning
frisk basilikum og karse til pynt

Fordel røkelaksen på 4 tallerkener. Drypp sennep og sirup over, og pynt med urtene.




Lars’ appelsinstrømming

saft av 2 appelsiner
2 ss korianderfrø
1 ss soyaolje
200 g strømmingfilet eller brislingfilet
salt, pepper
1 ss sennep
saft av 1/2 lime
100 ertespirer
salt, pepper

Ha appelsinsaft og korianderfrø i en kasserolle. Kok opp og smak til med limesaft, sennep, salt og pepper.
Varm oljen i en panne og stek strømmingene gylne og sprø. Krydre med salt og pepper. Tilsett ertespirene og varm dem lett.
Anrett salaten på tallerkener med strømming på toppen og sausen rundt.


Mikko's reinsdyr
800 g reinsdyr indrefilet
salt, pepper, frisk timian
1 ss soyaolje
1 l vann
200 g morkler
1 finhakket løk
3 ss smør
nypoteter til servering

Skjær av alle sener og hinner fra reinsdyrfileten og del kjøttet i 4 porsjoner.
Varm en panne med olje, tilsett avskjæret fra fileten sammen med halvparten av løken. Fres godt og tilsett vann til det dekker. Kok opp og kok videre til noen dråper gjenstår.
Kok opp 1 l vann og tilsett morkler. Kok opp igjen og sil av vannet. Skyll soppene godt. La vannet renne godt av.
Fres resten av løken i en panne med 1 ss smør sammen med morklene. Tilsett kraften og pisk inn 2 ss smør. Smak til med salt og pepper.
Krydre filetene med salt, pepper og timian og grill filetene på grill til de er ferdige.
La dem hvile i 5 minutter før du skjærer dem i skiver.
Anrett filet med sausen og nypoteter.

Lars’ varme multesuppe
4 dl pure av multer
2 ss friske blåbær
2 aprikos
2 ss hagtorngele
2 mozarella
fiolblomster til pynt


Varm multepuré i en stekepanne. Tilsett blåbær og biter av aprikos og hagtorngele.
Skjær terninger av mozarella og fordel dem på 4 dype tallerkener. Hell suppen over og pynt med fiolblomster.

Egenprodusert matprogram
Programleder Lars Barmen
Ved Helge Semb og Bjørn Holmgren
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53