Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. april 2006 kl 20.10 Profil: En søndag på La Grand Jatte

Bilde med innlagte gåter

"En søndag på La Grande Jatte" er et av det nittende århundres mest gåtefulle bilder. Den amerikanske kunsteksperten Gloria Groom sier det slik: "Det er et merkelig bilde, ingenting hører sammen, personenes proporsjoner passer ikke, perspektivet stemmer ikke, men likevel har bildet en vidunderlig helhet over seg".

Tilsynelatende fremstiller bildet borgerskapets utflukt en søndag ettermiddag. Men flere eksperter har oppdaget dobbeltbetydninger i maleriet, som kaster et helt annet lys over motivet.

Kvinnen til venstre står og fisker, og ordet fiske (pêcher) er nesten det samme som å synde (pècher). Å fiske var også en måte å drive dank på offentlig uten å tiltrekke seg oppmerksomhet fra politiet. Øya La Grande Jatte var for øvrig et populært utfartssted for pariserne i 1800-årene, særlig for par. Stedet hadde også rykte på seg for å tiltrekke seg prostituerte. Apekatten på bildet er en annen figur som henspiller på den parisiske demi-monde. Dyret var, i det nittende århundre, forbundet med seksuelt begjær. Mange mener at Seurat ønsket denne forbindelsen, siden han plasserte apekatten i forgrunnen av bildet.

Det mest bemerkelsesverdige med det store lerretet er imidlertid punktteknikken som Seurat benyttet seg av. Hele bildet ble dekket med tynnest mulig penselstrøk etter at bildet var ferdig. Seurat arbeidet med maleriet i ti måneder. Etterpå forlot han arbeidet, og dro til Normandie. De endelige strøkene på maleriet ble gjort høsten etter.

"En søndag på La Grande Jatte" ble innkjøpt av Art Institute i Chicago i 1924, og helt siden da har bildet gått sin seiersgang rundt i verden. Bildet har inspirert tegneserieskapere, og Stephen Sondheim til musikalen "Sunday in the Park with George" (1980). Det fins også 12 fot høye planteskulpturer av bildet i Ohio.

Britisk dokumentar, produsert av BBC
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78