Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. mars 2008 kl 22.30 Bokprogrammet: Vanskelige valg

Det gode valgs problem

Forfatter Stig Sæterbakken (t.v.) om valgets problem – i Bokprogrammet hos Hans Olav Brenner. (Foto: Jan Palmers, NRK)
Forfatter Stig Sæterbakken (t.v.) om valgets problem – i Bokprogrammet hos Hans Olav Brenner. (Foto: Jan Palmers, NRK)
Skal jeg velge rød eller blå? NRK eller TV2? Den blonde eller brunetten? Liv eller død? Ikke minst forfattere er opptatt av det eksistensielle valgets problem. En litteraturprofessor, en journalist og to forfattere brytes med problemet hos Hans Olav Brenner i Bokprogrammet.

Det å foreta valg må vi mennesker gjøre fra vi er barn, og valgets kval har alle kjent på i en eller annen form. Vanskelige valg og dilemmaene de fører oss ut i, er tema i kveldens utgave av Bokprogrammet.

Dilemma: To fæle valg
Forfatter Stig Sæterbakken gir en innføring i dilemmaet som utspiller seg for hovedpersonen i hans siste roman "Usynlige hender". Den handler om en politimann som skal etterforske en forsvinningssak, men som forelsker seg i moren til den forsvunne jenta. Jentas fravær er det som binder de to sammen, men hvis hun blir funnet, risikerer politimannen også å miste
kjærligheten.

"13. uke"
I Marianne Mjaalands kommende roman "13. uke" går vi rett inn i det store valget mellom liv og død. Kirurgen Vera Wiehe får en ung jente inn på abortklinikken, og selv om fosteret har passert 13 uker og jenta viser tydelige tegn til å angre på sitt valg, velger legen å fortsette inngrepet.

"Lord Jim"
Litteraturprofessor Jakob Lothe valgte romanen "Lord Jim" av Joseph Conrad som det beste eksemplet på verdenslitteratur om valg og fatale konsekvenser. Den handler om en førstestyrmann som selv hopper i livbåten mens båten han er offiser på fortsatt har mange hundre passasjerer om bord.

Idol-dommer
Også tidligere Idol-dommer Tor Milde er med, og han vet litt av hvert om å velge. Han har valgt å sende unge håpefulle talenter gråtende ut av sangkonkurransen, og har selv deltatt i et program i håp om å finne den rette dama for seg.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson Programinformasjon:Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no