Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. oktober 2000 kl 21.25 Det nye landet

Det nye landet (t)


NRK1 søndag 15. oktober kl 21.25
Det nye landet (3:4)

Ugjengjeldt kjærlighet

Det begynner å gå opp for den 15-årige somaliske flyktningen Ali at hans grenseløse kjærlighet til Sverige og svenskene ikke er gjensidig. Nå setter han sin lit til Louise, som han og Massaoud igjen støtte på i slutten av forrige episode.

Sist de to flyktningene møtte den tidligere missedronningen, var da de kom henne til unnsetning mens hun stakk av fra en pornofilminnspilling. Denne gangen løp hun rett inn i Massaoud utenfor gatekjøkkenet der hun jobbet. Da hadde hun akkurat stormet ut med et rungende \"dra til helvete\" til sjefen.

I kveldens episode fortsetter de tre reisen sammen. Ali og Massaoud er igjen en hårsbredd fra å bli tatt av politiet, men så smiler lykken til dem. De tar opp en ung haiker som inviterer dem til å bo i familiens luksusresidens. Og ikke nok med det - foreldrene hans omgås et ikke helt ukjent par ved navn Carl Gustaf og Silvia!

Om serien
- Det er vanvittig morsomt at to sprø flyktninger skal få spasere inn i folks stuer i beste sendetid, sa Lukas Moodysson (kjent for manus og regi til filmen \"Fucking Åmål\") foran den svenske premieren på \"Det nye landet\", som han har skrevet sammen med Peter Birro. - Jeg håper folk kommer til å like dem, føyde han til.

Og det gjorde de: Drøyt 1,3 millioner svensker fulgte serien om de utvisningstruede flyktningene Ali og Massoud. \"Slik skal samtidsdramatikk se ut\", skrev Svenska Dagbladet, mens andre aviser brukte uttrykk som \"Tv som angår og berører alle\",\"Årets store tv-opplevelse\" og \"En framtidig klassiker\".

Den 40-årige iraneren Massoud og den 15-årige somalieren Ali møtes på et flyktningemottak i Skåne. Etter å ha blitt vitne til en brutal utvisning, tar de skjebnen i egne hender og begir seg ut i den svenske sommeren i en rusten Mazda. Underveis møter de Louise, en tidligere Frøken Sverige som deler deres lengsel etter et annet liv i trygghet og med respekt fra andre mennesker.

Massoud blir spilt av Michalis Koutsogiannakis, en etablert skuespiller som opprinnelig er fra Hellas. Nylig så vi ham i rollen som Farhad i serien \"Den sjette dagen\". Mike Almayehu som spiller Ali, kom alene fra Etiopia til Sverige som 11-åring i 1994 og opptrer her for første gang som skuespiller. I rollen som Louise møter vi Lia Boysen, som her fikk sitt gjennombrudd som skuespiller.

Serien er innspilt sommeren 1999 i Skåne, Göteborg og Dalarna med lokale skuespillere og statister.

NRK1 søndag kl 21.15


Svensk dramaserie
Originaltittel: Det nya landet
Produsert av Götafilm på oppdrag fra Sveriges Television Drama
Manus: Peter Birro og Lukas Moodysson
Regi: Geir Hansteen Jörgensen
I rollene bl.a. Michalis Koutsogiannakis, Mike Almayehu og Lia Boysen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder (to motiver)
Massoud (Michalis Koutsogiannakis) og Ali (Mike Almayehu) får med seg Louise (Lia Boysen) på sin reise gjennom Sverige. (Foto: SVT/Pelle Lund)