Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. desember 1999 kl 21.00 Apollo 11

Apollo 11 (t)

NRK2 fredag 31. desember kl 21.00
Apollo 11

Kappløpet mot Månen

Det måtte naturligvis bli spillefilm av århundrets mest omtalte oppdagerferd, amerikanernes vellykkede landing på Månen. Apollo 11\'s fantastiske ferd i 1969 ble fulgt av tv-seere over hele verden. I kveld får vi se den dramatiserte versjonen med Jeffrey Nordling i rollen som Neil Armstrong.
Med Apollo 11 gjorde altså menneskeheten et kjempeskritt ut i rommet. Det gylne himmellegeme som i årtusener hadde hengt som en gul ost utenfor menneskets rekkevidde, ble erobret og nesten alminneliggjort. Det i seg selv var nok til å vekke verdens fascinasjon.
Men Apollos dristige ferd var også klimaks på et teknologisk kappløp mellom supermaktene Sovjetunionen og USA. Amerikanerne seiret og høstet dermed en storpolitisk seier, som - riktig nok - hadde kostet enorme summer og store oppofrelser.
I kveldens spillefilm følger vi astronautene i deres forberedelser og i deres privatliv. Fra sovjetisk romfart fikk man informasjoner om at det var like før en bemannet måneferd var klar. Det var åpenbart ingen tid å miste.
På den annen side måtte intet overlates til tilfeldigheter. Sikkerheten for mannskap og fartøy måtte prioriteres. En mislykket månelanding ville kanskje føre til død og fordervelse med hele verden som vitner, og trolig ville den kunne føre til sammenbrudd for amerikansk romforskning.
Filmen virker meget autentisk, og man skal ha skarpt blikk for å kunne se at dette er spillfekteri og ikke virkelighet.
Regien er ved Norberto Barba. De tre astronautene spilles av Jeffrey Nordling, Xander Berkeley og Jim Metzler.

NRK2 fredag kl 21.00

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. De tre astronautene poserer før den historiske reisen til Månen.

2. Amerikanerne vinner kappløpet mot Månen og markerer et tidsskille for menneskets forhold til verdensrommet.

Regi: Norberto Barba
Med Jeffrey Nordling, Xander Berkeley, Jim Metzler