Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. februar 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Alt om min far, som er transvestitt

Pål Bang-Hansen har besøkt kunstnerekteparet Bente Tønnessen og Ulf Valde Jensen på torpet deres i Värmland (Foto: Pål Bang-Hansen)
Pål Bang-Hansen har besøkt kunstnerekteparet Bente Tønnessen og Ulf Valde Jensen på torpet deres i Värmland (Foto: Pål Bang-Hansen)
”Alt om min far” er en personlig dokumentar om en respektert lege og transvestitt – Esben ”Esther Pirelli” Benestad – regissert av hans egen sønn. Ingerid Nordstrand har møtt Even Benestad. Ninja Benneche har vært i Düsseldorf og snakket med Ingun Bjørnsgaard som nettopp har hatt urpremiere med sin danseforestilling. I Hellas vil de ha tilbake sine marmorskatter, og Pål Bang-Hansen har besøkt kunstnerekteparet Bente Tønnessen og Ulf Valde Jensen.

I den lille, pietistiske byen Grimstad holder familien Benestad/Almås til. Armert med et lite videokamera, og med tilgang til familiens nostalgiske super 8mm-filmer, har sønnen Even Benestad laget et personlig portrett av sin transvestitt-far – Esben ”Esther Pirelli” Benestad. Filmen er tatt ut til Panorama Internationale Filmfestspiele Berlin.

Nært samspill
Ingun Bjørnsgaard Prosjekt hadde urpremiere på Tanzhaus nrw i Düsseldorf 11. januar i år. ”Book of Songs” heter forestillingen, og vises i Norge på BIT-Teatergarasjen i Bergen og på Black Box i Oslo i februar. Deretter får Ålesund og Trondheim besøk. På programmet denne sesongen har Tanzhaus nrw mange danseforestillinger som gir musikken en spesiell plass.

Det spesielle med ”Book of Songs” er det nære samspillet mellom ”levende musikere” og dansere på scenen. Henrik Hellstenius har komponert det meste av musikken, og i samarbeid med Morten Pedersen (lyddesign), Frode Larsen (fiolin) og Emery Cardas (cello) har han funnet fram til en teknikk og en presentasjonsform. Ingun Bjørnsgaard gleder seg over danserne Halldís Ólafsdottír, Torunn Robstad og Christopher Arounis sine svært personlige uttrykk, men som likevel bærer preg av samarbeid og Bjørnsgaards koreografi.

Marmorkrangel
- Jeg skal gjenfødes den dagen marmorskattene kommer hjem igjen til Hellas, sa skuespiller, sanger og politiker Melina Mercouri før hun døde i 1994. Det nye Akropolismuseet i Athen står klart til de olympiske sommerlekene i 2004. Sannsynligvis vil det største av alle rommene bli stående tomt, for marmorskattene fra Parthenontemplet er en av British Museums fineste skatter. Grekerne har gang på gang bedt London vise forståelse for at dette er blant Hellas’ viktigste kulturarv som ble stjålet fra dem den gang Hellas var under tyrkisk styre. Men britene har hele tiden valgt å ignorere grekernes bønn, og kampen fra Athen føres videre av Melina Mercouris enkemann, Jules Dassin.

Norsk kunst i Värmland
Pål Bang-Hansen har besøkt det norske kunstnerekteparet Bente Tønnessen og Ulf Valde Jensen som har slått seg ned på et torp i Värmland, hvor de har hvert sitt atelier. De møttes i Paris, og bodde sammen der i åtte år, før de dro hjem igjen. Nå maler de vekselsvis i Oslo og på torpet i Värmland.


Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Pål Bang-Hansen har besøkt kunstnerekteparet Bente Tønnessen og Ulf Valde Jensen på torpet deres i Värmland (Foto: Pål Bang-Hansen)