Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. juni 2009 kl 22.35 Safari

Kunst påvirket av krig

Separasjonsmuren, Palestina og Israel i kunst- og kulturmagasinet Safari, med den palestinsk-jødiske tegneserie-duoen Larissa Sansour og Oreet Ashery. (Foto: Larissa Sansour/ Oreet Ashery)
Separasjonsmuren, Palestina og Israel i kunst- og kulturmagasinet Safari, med den palestinsk-jødiske tegneserie-duoen Larissa Sansour og Oreet Ashery. (Foto: Larissa Sansour/ Oreet Ashery)
Briten Jeremy Deller praktiserer krigskonfrontasjon (Irak-krigen). Den afghanske videokunstneren Lida Abdul har sin egen innfallvinkel til krigen i hjemlandet sitt. Og den palestinsk-jødiske tegneserieduoen, Larissa Sansour og Oreet Ashery, tar et sprang over separasjonsmuren.

Den britiske kunstneren Jeremy Deller stiller ut samtaler om krig. På et museum i New York kan man møte veteraner fra Irak-krigen og prate med dem om opplevelser og tanker om krigen. "Det er for seint å bare være for eller i mot Irak-krigen," sier kunstneren: "Nå må folk få høre om konkrete erfaringer derfra!"

Afghansk video
Lida Abdul var en vanlig 6-åring i Afghanistan da Sovjetunionen invaderte landet i 1979. Hun måtte flykte fra landet sitt og levde som flyktning til Taliban falt og det ble mulig for henne å reise tilbake. Nå lager Lida Abdul videokunst fra Afghanistan. Dette er hennes forsøk på å forstå katastrofen som rammet henne selv og landet hennes. Hennes filmer vises på alle de største kunstscenene i verden.

Og palestinske Larissa Sansour lager kunst sammen med jødiske Oreet Ashery. I deres tegneserie har de fått superkrefter for å prøve å rydde opp i problemene mellom Israel og Palestina.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2009)
For mer informasjon kontakt:
Programleder: Jeannette Platou, 971 89 712
Prosjektleder: Ingerid Nordstrand, 996 03 903
Pressekontakt: Steinar Dahl, 954 23 021
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900