Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. juli 2009 kl 20.20 Der fartøy flyte kan

På elv og innsjø

Dag Lindebjerg prøve å ta seg ned elva fra Karasjok til Tana i en enkel skinnbåt. (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg prøve å ta seg ned elva fra Karasjok til Tana i en enkel skinnbåt. (Foto: NRK)
Vi forbinder kanskje båtkultur mest med havet. Men folk som har levd langs elver og innsjøer, har også utviklet sine egne båter. De har fått sin spesielle utforming ut fra bruken og det landskapet de skal fungere i.

I dette programmet blir vi med Dag Lindebjerg og Jon Ole Andersen på rotur gjennom båthistorien på Finnmarksvidda.

Jon Ole har bygget en samisk steinalderbåt som han mener folk før i tiden brukte til å ro helt ut til havet med. Dag og Jon Ole setter seg dermed fore å ro helt fra Karasjok til Tanafjorden i en spinkel skinnbåt.

På veien blir de med på stengselsfiske etter laks med moderne elvebåter på Tanaelven.

1000 meter over havet
Vi skal også til Eksingedalen på Vestlandet for å frakte sauer over elven i de lokale "ferjene", og vi skal oppleve båthistorien i Jotunheimen.

I Bygdin driver man fremdeles fiske med de typiske båtene fra båtbyggeriet på Beitostølen, og her går den eldste passasjerbåten i området i sin daglige rute mellom Bygdin og Eidsbugarden, 1000 meter over havet.

Om programmet
Dag Lindebjerg kaster loss for en åtte ukers båttur langs kysten. Programlederen tar oss med om bord i et utall båter som alle har, eller har hatt, en viktig betydning for land og folk. Han ror gjennom Finnmark og fisker i Lofoten, Nordsjøen og Hardangerfjorden. Han seiler galeas til Shetland, tar rutebåten i Sognefjorden og bygger båter på Sunnmøre.

Vi får høre historier om et folk som har vært helt avhengig av båt i sitt daglige virke, og som derfor har bygget og utviklet fartøyer gjennom tusener av år.

De åtte programmene har hvert sitt tema: robåter, seilbåter, fiskebåter, passasjerbåter, ferskvannsbåter, fritidsbåter, båtbygging og båtfolket.


Egenproduksjon fra Program riks, Hordaland fra 2007.
Programleder: Dag Lindebjerg
Prosjektleder: Trond Lillealtern
Pressekontakt: Sidsel Linden, tlf 23 04 98 41
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no