Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. september 2007 kl 22.30 Bokprogrammet: Sigrid Undset i verden

Sigrid Undset i verden

Sigrid Undset debuterte for 100 år siden med romanen
Sigrid Undset debuterte for 100 år siden med romanen "Fru Marta Oulie" (1907) – her i et portrett tatt da hun var 16 år.
Det er 100 år siden Sigrid Undset debuterte med romanen "Fru Marta Oulie". Bokprogrammet kaster nytt lys over Sigrid Undset, både sett fra utlandet og med bakgrunn i ny kunnskap om henne her hjemme. Programleder Hans Olav Brenner stiller spørsmålet om Sigrid Undset har fått den plass i litteraturhistorien her i landet som hun fortjener. Og han har vært i New Mexico og i New York for å snakke med oversettere og forleggere om Sigrid Undset.

Mange, også ute i verden, mener Sigrid Undset er den største norske romanforfatter gjennom tidene. Større enn Knut Hamsun. Norges grand old lady og forfatter Ebba Haslund sier i programmet at Knut Hamsun ikke rekker Undset til knærne en gang.

"Jeg har vært min mann utro"
I år er det 100 år siden Sigrid Undset debuterte med de famøse ordene: "Jeg har vært min mann utro". Dette var i debutromanen "Fru Marta Aulie", som for øvrig kom ut etter at Undset ble refusert da hun leverte sitt første manus til Gyldendal i København. Vi møter Sigrun Slapgard som har arbeidet med en ny Undset-biografi i fire år. Hun har bl.a. funnet nye brev som kaster nytt lys over historien med refusjonen av "Marta Aulie" for hundre år siden. I sendingen får vi vite om refusjonen var slik Sigrid Undset selv har framstilt den.

Undsets anseelse i USA
I USA, nærmere bestemt i New Mexico, møter Bokprogrammet Undsets amerikanske oversetter
Tiina Nunally. Hun forteller at på tross av en tidligere elendig Undset-oversettelse av "Kristin Lavransdatter"-bøkene til engelsk, har Sigrid Undset alltid vært en stor suksess i USA.

Penguin Group i New York, et av verdens største forlagshus, satser på den nye oversettelsen av Undsets middelalderromaner. New York Review of Books har Sigrid Undset representert i sin årskalender, og Undset har sogar sin egen blog drevet av beundrere i USA.

En av Penguins redaktører forteller at mennesker i New York i dag opplever et fellesskap med Undsets karakterer i hennes historiske romaner. Så kanskje hadde Undset rett i at menneskets hjerter aldri endres og er det samme til alle tider.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no