Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. januar 2010 kl 22.00 Saddams hus

Diktatorens hjem

Miniserien Saddams Hus viser livet i Saddam Husseins innerste kretser. Foto: HBO
Miniserien Saddams Hus viser livet i Saddam Husseins innerste kretser. Foto: HBO
Han er en av de mest beryktede diktatorer fra vår tid. Hans påvirkning på Irak og nabolandene førte til to kriger mot USA. Til slutt ble Saddam Hussein fanget og henrettet for sine krigsforbrytelser.

Hvor kom Saddam Hussein fra? Hvordan kom han til makten? Hvem var familien og hans fortrolige som han både stolte på og bedro? Hvordan var egentlig tiden da han regjerte?

Bak kulissene i Saddams hus
En fire timers miniserie forteller historien om hva som skjedde i kulissene i Saddams hus. Hans private verden avsløres, og vi får hele historien om diktatorens vekst og fall.

I løpet av 27 år klatret Saddam (Igal Naor) fra fattigslige kår til den mektigste politiske posisjonen i Irak. Han omga seg med familien, især de beryktede sønnene Uday (Philip Arditti) og Qusay (Mounir Margoum). Kona Sajida (Shohreh Aghdashloo) byttet han ut til fordel for en yngre elskerinne. Han fikk hennes bror Adnan, som var hans nærmeste rådgiver, drept. Mot slutten fikk diktatorens hunger etter makt til å ofre selv de som stod ham nærmest.

Bush vekker harme
Første episode i serien finner sted i mars 2003. Vi befinner oss i Bagdad. Saddam Hussein ser på George W. Bush sin TV-appell til det irakiske folk, der den amerikanske presidenten erklærer at "tyrannen snart vil forsvinne". Idet en bombe eksploderer i nærheten, tar Saddam farvel med sønnene, for å skygge banen til amerikanerne er bekjempet.

Den nye presidentens brutalitet
Mens de feirer syvårsdagen til Saddams datter Hala, presser Saddam og hans allierte president Ahmed Hassan as-Bakr til å trekke seg fra sitt embete. I det første kongressmøtet for partiet Ba’ath avslører den nye presidenten en gruppe mennesker som tvinges til å tilstå sine planer om å gjennomføre et kupp. De blir henrettet av partimedlemmene som en test av deres lojalitet til det nye styret.

Amerikansk/Britisk miniserie fra 2008
Produsert av: BBC / HBO
Originaltittel: House of Saddam
I rollene: Yigal Naor (Saddam Hussein), Shohreh Aghdashloo (Sajida Hussein), Philip Arditti (Uday Hussein) og Mounir Margoum (Qusay Hussein).
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900