Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mai 2001 kl 19.45 Fuglenes verden: Ustoppelig appetitt

Nebb i alle fasonger

David Attenborough med fugleperspektiv over regnskogens blomstrende trær. (Foto: Mike Salisbury)
David Attenborough med fugleperspektiv over regnskogens blomstrende trær. (Foto: Mike Salisbury)
For å fly trenger fuglene mye mat. Hvis de hadde hatt tunge, store kjever og tenner, hadde de aldri greid å lette fra bakken. Løsningen er å ha et nebb. Denne sterke, men lette innretningen er en av grunnene til at fugler er så vellykkede skapninger.

Nebb fins i alle former og størrelser, fra pinsett og nøtteknekker til et rent drillverktøy – alle skapt i den hensikt å passe til den jobben som skal gjøres. Korsnebb klarer å få hull på store furukongler for å få tak i frøene, og hakkespetter borrer seg gjennom store trær for å få tak i larver. Hakkespetter kan lagre så mye som 60.000 eikenøtter i en trestamme. Det fins kjernebitere som kan knekke kirsebærsteiner, og en kolibri har et nebb lengre enn kroppen for å kunne suge nektar. Sevjespetter i Nord-Amerika lager brønner i trebarken for å få sevjen flytende, på samme måte som mennesker tapper gummi.

Redskap
Stjernene blant fuglene er de som benytter seg av forskjellige former for redskap. På Galapagos-øyene lirker hakkespetter larver ut av morkne trær ved hjelp av kaktuspigger. Og, filmet for første gang, får vi se kråker på Ny Caledonia som bærer på hver sin pinne for å fange store tremark. Kråkene har skjønt at når markene blir provosert, vil de bite seg fast i pinnen slik at det er enkelt for kråkene å fiske dem ut.

Fugler bruker også andre dyr som utkikksposter eller mobile matlagre. Oksehakkere lever av flått og andre skadeinsekter som de plukker fra huden til sjiraffer og sebraer. Uhyggelig nok har noen av dem utviklet en smak for blod, og mens de later som om de hjelper dyret, forsyner fuglene seg av det.

- Til tross for at de lever et så spesialisert liv på kroppene til pattedyr, klarer oksehakkerne å få en ganske variert diett – en mark her, en flått der, en liten slurk blod og kanskje litt smakfull ørevoks, sier David Attenborough.

Bilder
1. David Attenborough med fugleperspektiv over regnskogens blomstrende trær. (Foto: Mike Salisbury)

2. Regnskog-papegøye i New South Wales, Australia. Disse små papegøyene har fjærlignende tunger som de “feier” opp nektar fra blomstene med. (Foto: Miles Barton)

3. En gulkammet tukan forsyner seg med palmefrukt (Foto: Nick Gordon)

Britisk naturserie
Produsert av BBC
Programleder: David Attenborough
Pressekontakt:Anna-Marie Normann tlf. 23 04 78 53