Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. juli 2009 kl 19.30 Grønn glede

Den offentlige hage

Grønn glede drar på inspirasjonstur i kveldens program. Mette blir med gartner Tom til hans arbeidsplass der han viser henne hva de flittige hender hos bygartneren har fått til i Sandefjord.(Foto:NRK)
Grønn glede drar på inspirasjonstur i kveldens program. Mette blir med gartner Tom til hans arbeidsplass der han viser henne hva de flittige hender hos bygartneren har fått til i Sandefjord.(Foto:NRK)
Byens parker er grønne oaser for folk som ikke har egen hage. Ja, også vi andre kan nyte en pause fra byens heftigste puls på en benk. Men noen må stelle og planlegge. I kveld besøker vi både den storslagne private og bittelille offentlige parken.

"Grønn glede" holder til i Sandefjord i år. Det er en by som har vunnet utmerkelser for sine grønne og blomstrende parker og bed. "Grønn glede"s gartner er til daglig ansatt i parkvesenet og har dermed mye av æren for at det er blitt så blomstrende i byen. Mette ba derfor om en guidet tur ut i hager som tilhører oss alle.

Det grønne gir ro
-Jeg hører jo stadig om byer og kommuner som ikke tar seg råd til å plante i byen, og det er så sørgelig, sier Mette. - Jeg tror at det har en verdi at det er pent rundt oss, og det grønne gir en ro til byens innbyggere. Det tjener man sikkert inn igjen. De ansatte i parkvesenet har en jobb som ser fristende ut på sommerstid. De får masse frisk luft og er alltid brune og spreke – vi får gleden av deres innsats.

Som hageeiere er det også noe å lære av parkene. Det som plantes ut der, kan du være trygg på er riktig planter for ditt område. De har nemlig ikke råd til å eksperimentere, og dermed får du noen gratis tips. Dessuten ser du hvordan plantene liker seg og utvikler seg. Det blir som et levende oppslagsverk.

I Anders Jahres hage
I Sandefjord har kommunen akkurat overtatt en spennende hage. Det er Anders Jahres storslagne hjem og hage som ligger høyt over byen. I sin tid jobbet det flere gartnere der, og det var egne drivhus og dyrking av egne bær og grønnsaker. Nå er hagen og huset åpent for alle og da kan vi se om det ikke er noen ideer å stjele med seg derfra også. - Om ikke plassen er like stor, kan man alltids lære å lage noe i mindre versjon, sier Mette.

Produsert av NRK Østafjells/Ut i naturen
Programleder: Mette Stensholt Schau mette.stensholt.schau@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 909 55 364
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer