Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 13. mars 2004 kl 21.00 Niern: Juha

Taust drama fra Kaurismäki

Sakari Kuosmanen og Kati Outinen som ekteparet Juha og Marja (Foto: Sputnik Oy)
Sakari Kuosmanen og Kati Outinen som ekteparet Juha og Marja (Foto: Sputnik Oy)
Den finske regissøren Aki Kaurismäkis film "Juha" er den fjerde filmatiserte versjonen av forfatteren Juhani Ahos tragiske drama, opprinnelig fra 1800-tallet. Vi møter tjenestejenta Marja som er gift med den enkle og eldre Juha, men som er forelsket i den russiske selgeren og rundbrenneren Shemeikka.

Kaurismäkis versjon foregår på 1970-tallet. Det er en "stumfilm" i den forstand at det ikke er noen dialog i filmen. Fravær av dialog er ikke noe nytt hos Kaurismäki. I mesterverket fra 1990, "Fyrstikkarbeidersken", tok det 17 minutter før et ord ble sagt. "Juha" er definitivt en Aki Kaurismäki-film av beste merke.

De tre forrige versjonene
Romanen til Juhani Aho kom ut i 1911, og den første filmversjonen kom i 1920. "Johan" i regi av Mauritz Stiller, foregår på den svenske landsbygda.

Den andre versjonen ble festet til filmlerretet av Nyrki Tapiovaara i 1937. Han var trofast mot fortellingen, men filmen ble ingen suksess.

Den tredje "Juha" ble laget av Toivo Sarkka i 1956. Det var den første finske filmen i farger. Kritikerne mener den er den verste av de tre filmene, men ikke desto mindre ble den en stor publikumsuksess.

Finsk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "Juha"
Regi: Aki Kaurismäki
I rollene: Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, André Wilms, Markku Peltola, Elina Salo, Esko Nikkari
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83