Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. desember 2000 kl 11.15 Hermans historier: Gjestebud i Nyköping

Hermans historier: Gjestebud i Nyköping


NRK1 torsdag 21. desember kl 11.15
Hermans historie (3:5)
Gjestebud i Nykjøping
Reprisen på serien om Sveriges historie avsluttes i dag, men allerede 1. juledag er vår sakkyndige guide Herman Lindqvist tilbake med helt nye episoder. I dagens program tar han for seg to meget dramatiske hendelser fra 1300-tallet som i Sverige er kjent ved benevnelsen Håtunaleken og Nyköpings gjestebud.

Det dreier seg om begivenheter som dramaturgisk får Shakespeares blodige maktkamper til å ligne uskyldige russerevyer. Her er tre maktsyke brødre som er villig til å slite hjertet ut av kroppen på hverandre for å få mer av Sverige. Her er prinser og helter og riddere som sloss og intrigerer etter alle kunstens regler.

Blodig avslutning
Teppet for dette historiske dramaet går opp i 1290. Da dør Kong Magnus Ladulås og etterlater seg tre mindreårige sønner; Birger, Erik og Valdemar. Stormannen Torgil Knutsson forvalter inntil videre makten med stor kraft.

Så går årene, og de tre sønnene overtar hvert sitt hertugdømme i Sverige. Men rivaliseringen er begynt, særlig etter at Birger formelt blir kronet som landets konge. Det eneste de tre blir enige om, er å likvidere Torgil Knutsson. De fanger ham, setter i gang en vanvittig tortur og halshugger den stakkars mannen på Södermalmstorget.

Men dette var bare forpostfektninger. Det mobiliseres på alle kanter. Også danske og norske konger og prinsesser blir involvert. Maktkampene raser og blodet flyter. Det er alt annet enn et fredens juleeventyr som avslutter denne serien fra svensk historie.

Om serien
I løpet av fem førjulsformiddager blir det gjensyn med \"Hermans historie\", en serie med glimt fra svenskenes historiske fortid, fortalt av historikeren Herman Lindqvist. Lindqvist vil på sin hyggelige og seervennlige måte fortelle om Gustav IV Adolf og Gustaf II Adolf, Sveriges fremste krigerkonge. Vi får også beretninger om Håtunaleken og om Valdemar Atterdags plyndring av Visby midt på 1300-tallet.

NRK2 har kjøpt inn fire nye episoder i serien, og de sendes fire dager på rad fra 1. juledag. Disse sendes i reprise senere i uka på NRK1.

NRK1 torsdag kl 11.15
Tidligere sendt 29.12.95

Svensk serie fra 1995
Produksjon: SVT
Forteller: Herman Lindquist
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)

Bilde
Herman Lindqvist forteller om blodige maktkamper mellom prinser og konger på 1300-tallet. (Foto: SVT)