Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. januar 2003 kl 22.30 Migrapolis

Kvinnesyn

Stilig eller utfordrende? Det er noe Monica og Yvonne diskuterer når de kjøper klær.(NRK-foto)
Stilig eller utfordrende? Det er noe Monica og Yvonne diskuterer når de kjøper klær.(NRK-foto)
At kvinner må begrenses av regler som ikke gjelder for menn, er et tradisjonelt syn på kvinnerollen som møter sterk motstand i Norge i dag. I noen sammenhenger kan praktisering av et slikt kvinnesyn føre til lovbrudd. I denne ukens Migrapolis møter vi ulike holdninger til kvinnerollen.

For norsk-pakistanske Qadeer Mohammad og hans miljø gjelder det forskjellige regler for kvinner og menn – kjønnsrollene er definert som ulike og på hver sin måte begrensende. Reporter Karyn Bennett-Lund har problemer med å forstå de spesielle begrensningene som gjelder for kvinner, for eksempel at de ikke kan gå på byen alene. Kadir og vennene hans forsøker å forklare henne sitt ståsted. For øvrig aksepterer Kadir at kvinnerollen endres og at hans datter vil få større frihet, men det er fortsatt mannen som bestemmer mest, sier han.

Eksotisk eller mindreverdig?
Må kvinner med minoritetbakgrunn markedsføre seg som veldig eksotiske for å få status i Norge? Tyrkiske Sultana Linda Minasyan mener at det er slik. Som magedanserinne føler hun seg ettertraktet og verdsatt, men i hverdagslivet får hun ikke arbeid som passer til hennes yrkesutdanning som markedsfører, eller hennes liv som alenemor for to barn. Når man har minoritetsbakgrunn, er det lettest å få lavtlønnet arbeid som rengjøringsjobber eller kantinearbeid, forteller hun og kaller seg ”Miss Søppel”. Reporter Lotten Christiansen blir med henne på arbeidskontoret for å se etter en ny jobb.

Flørten kan misforstås
Ikke alle menn med minoritetsbakgrunn forstår den norske måten å flørte på, mener Monica Zoubaa og Yvonne Lauritzen. Feiltolkninger kan føre til ubehagelige situasjoner. Derfor er det viktig å være så tydelig som mulig når man omgås dem på byen, mener de. Selv har de mange venner fra andre land, og Monica er gift med en marokkaner. - En viss tilpasning fra begge sider er nødvendig, sier de. – Som kvinne behøver man feks ikke å kle seg altfor utfordrende. Reporter Than-Tam Ngo blir med dem en tur på byen på å spille biljard.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83