Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. desember 2001 kl 22.00 Sovende bydel vekkes med caffe latte

Fra gammelt til nytt


 Sovende bydel, vekkes med caffe lattè Odvar Mysterud fra bydelen Sagene. (NRK-foto: Ole Kaland)
Sovende bydel, vekkes med caffe lattè Odvar Mysterud fra bydelen Sagene. (NRK-foto: Ole Kaland)
Gamle arbeiderstrøk har de siste årene blitt kraftig oppgradert. Café- og kulturlivet blomstrer, og unge, urbane mennesker flytter inn med nye vaner og behov. Gamle butikker legges ned, og inn kommer det ene serveringsstedet etter det andre. Som for eksempel på Sagene i Oslo.

Oppgradering av gammelt strøk er tydeligst på Grünerløkka, men følger man Akerselva oppover kommer man til Sagene som også er blitt en svært moderne bydel. Sagene hadde sin storhetstid da industrien langs elva blomstret. Det var et typisk arbeiderstrøk der det var langt mellom krystallysekronene. Her bodde fattige arbeidere som jobbet lange skift ved blant annet Myrens Verksted eller ved et av veveriene, og alt de trengte av butikker fant de i nærmiljøet.

I dag er arbeiderklassen på Sagene i ferd med å dø ut. Det meste av industrien langs elva er nedlagt, og de staselige fabrikkbygningene huser nå arkitekter, designere og mediefolk. Det er fremdeles langt mellom krystallysekronene, men det er ikke pengene det står på. Sagene er ikke lenger et fattig arbeiderstrøk.

Nå for tiden koster en 2- roms leilighet godt over 1 million kroner. Menneskene møtes ikke lenger på fagforeningsmøter eller på butikken på hjørnet. Nå har kaffebarene kommet til Sagene. Der sitter den nye generasjonen Sagene-folk. Med en caffe latte fordyper de seg i et interiørmagasin. Naboen sitter ved siden av med en cappuccino, men de vet ikke at de er naboer.

I kveldens dokumentar møter du litt av Sagene slik det var før, og litt av det som kommer.

NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Regi: Gry Kårstad, 23 04 29 36 mailto:Gry Kårstad
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10