Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 lørdag 10. mars 2007 kl 08.07 Friluftsmagasinet

25 år med glød for naturen

Bilde: Dronning Sonja er blant de utallige som har vært med Arnulf Møllerstad  på tur for å lage Friluftsmagasinet. (Foto: NRK)
Bilde: Dronning Sonja er blant de utallige som har vært med Arnulf Møllerstad på tur for å lage Friluftsmagasinet. (Foto: NRK)
- Det er minst like moro å lage Friluftsmagasinet i dag som da jeg starta for 25 år siden, sier Arnulf Møllerstad. Lyttertallene er knallgode, programlederen er i toppform og engasjementet for stoffområdet minst like sterkt som før.

Da han startet opp i 1982 trodde han at etter et år eller to hadde han brukt opp alle stoffideer og intervjuet alle som var relevante å intervjue. – Nå har jeg holdt på i 25 år og har et hav av saker jeg gjerne skulle laget saker på. Både interessen for og viktigheten av naturen og hvordan vi forholder oss til den opptar heldigvis bare flere og flere, sier Møllerstad.

Ikke glansbilder
Glansbilder og å bare fortelle hvor flott naturen er har aldri vært nok for Møllerstad. – Nei, bruken av naturen på godt og ondt, rovdyrproblematikk og arealbruk er heller tema Friluftsmagasinet tar opp, påpeker han.

- Hele samfunnsutviklingen hviler jo på hvordan vi nyttiggjør oss og forholder oss til naturen. Det er det stadig flere som forstår. Derfor er det også viktig med et program på NRK som speiler dette. Et program som ikke forteller om farlige haier og andre eksotiske dyr, men som tar for seg spørsmål knyttet til naturen nær oss og hvordan vi oppfører oss og forholder oss til den, fortsetter han.

Minst like viktig
Svært gode lyttertall og svært mange tilbakemeldinger fra lytterne tar han som et signal om at han ikke er alene om å mene at dette er riktig og viktig innfallsvinkel for radioprogrammet. – Derfor synes jeg også det er minst like viktig å lage Friluftsmagasinet i dag som da jeg starta for 25 år siden, sier han.

Når han i vinter setter fokus på hytte og hytteliv er det ikke bare hyttekosen han vil formidle. Arnulf Møllerstad vet også å fortelle radiolytterne om tomtefesteregler, hvor mange hytter tåler egentlig en liten kommune, hva betyr hytter for arbeidsplasser og næringsliv, om hyttebaroner samtidig som han forteller om både enkle og slottslignende hytter.

Med seg har han også Mona Jørgensen Berge som sitter i godstolen på sin hytte og kåserer om hytter og hytteliv.

Utallige har vært med Arnulf Møllerstad ut i naturen for å lage innslag til Friluftsmagasinet. For av prinsipp lager han alle innslag utendørs. Både dronninga og kongen har han vært med på tur, men besøket på hytta til Arne Næss er det som har gjort mest inntrykk i løpet av 25 år.

– Denne merkelige mannen, det var et utrolig sterkt møte og en så spesiell atmosfære da vi var sammen der oppe. Det er nok det enkeltinnslaget jeg husker best i løpet av de 25 årene jeg har kunnet by radiolytterne på Friluftsmagasinet som start på lørdagene, sier Arnulf Møllerstad.

NRK P1 lørdag kl 08.08