Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. desember 2013 kl 20.15 En naturlig helaften

Helaften i norsk natur


Tradisjonen tro vier NRK mesteparten av denne førjulskvelden til en innholdsrik sending med naturopplevelser fra hele landet og kåring av årets beste seervideo.

Kari Toft, Ingrid Langeland Olderbakk og Hanne Cecilia Aass er vertskap for kveldens sending. De tre programlederne har gjort strandhogg på øya Senja i Troms. Her får vi oppleve storhavet, dramatiske fjell mellom trange fjorder og stemningsfull furuskog. Kort sagt et Norge i miniatyr!

Senja fra hav til fjell
Vi drar ut på havet og fisker etter julekveita. Målet er en fangst på 150 kilo, men vi blir overrasket på flere måter. Vi sanker måkeegg på holmer og skjær og lærer oss hvilke egg som kan plukkes, og hvilke vi må la ligge.

Vi klatrer opp 659 høydemetre, og til slutt ender vi på en av Senjas mange spisse topper, kalt Barden. Her er det kun plass til to personer og en hund, men utsikten strekker seg til verdens ende.

Julekort
Senja er altså rammen for årets festaften, men sendingen tar oss også med til andre steder. Vi får tilsendt julekort fra hele landet og møter sjarmerende isbjørnunger på Svalbard og moskusokser som slåss i minus 30 på Dovre. Vi får også oppleve rein i kjempeflokker på Hardangervidda.

Norge på tvers og på langs
Villmarksjenta Maria Grøntjernet var bare 16 år da hun gikk alene tvers over Norge, 600 kilometer fra svenskegrensa til Vestkapp. Hele turen filmet hun. I kveld får vi møte den modige jenta, og det blir premiere på filmen hennes.

Ny serie
Naturfotografene Arne Nævra og Torgeir Beck Lande har satt seg som mål å vise den flotteste naturen i Norge, fra Svalbard i nord til Hvaler i sør. På nyåret skal den åtte episoder lange serien "Norske naturperler" vises på NRK. I kveld får vi historien om det tre år lange slitet som måtte til for å lage serien, og vi får høre om at de mer enn én gang var i livsfare.

Årets seervideo
Gjennom hele året har publikum sendt inn sine beste naturfilmer. I kveld avslører vi hvilken video seerne har kåret til årets beste.

Konkurransen der vinneren stikker av med en reise for to til Svalbard, er knallhard. Blant de nominerte i år er en elskovssyk elgokse som til lyden av «Moose blues» gyver løs på ei bjørk, en forvirret rakkelhane og et nærmøte mellom kajakkpadlere og 30 tonn knølhvaler.

Produsert av NRK Hordaland 2013
Prosjektleder: Hanne Cecilia Aass
Presseansvarlig: Jade Josefine Nordahl / 92403873
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice / 23 04 70 00