Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. september 2004 kl 20.10 Ferie i faresonen

Militærbasen Kirgisistan

Den britiske journalisten Simon Reeve vant i fjor i fjor prisen for beste reiseprogram i Storbritannia (Best Travel Story of the Year 2003). (Foto: BBC)
Den britiske journalisten Simon Reeve vant i fjor i fjor prisen for beste reiseprogram i Storbritannia (Best Travel Story of the Year 2003). (Foto: BBC)
Kirgisistan står på reiseruten til den britiske journalisten Simon Reeve i kveldens utgave av den firedelte serien fra et urolig område av Sentral-Asia.

Simon Reeves serie fra Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan ble i fjor belønnet med prisen for beste reiseprogram (Best Travel Story of the Year 2003) i Storbritannia.

I motsetning til Kasakhstan der verdens største ubrukte olje- og gassreserver ligger, har ikke Kirgisistan noen slike naturressurser. Likevel befinner landet seg i sentrum for stormaktenes nærvær i dette området av Sentral-Asia, observerer Simon Reeve.

Yankee "yes", russki "njet"
Reeve oppsøker både de amerikanske og de russiske militærbasene i landet. Russerne ber ham holde kjeft, nekter å svare på spørsmål, men tillater filming. Amerikanerne er mer imøtekomne og viser stolt fram sine F-16-fly.

Russerne er lite begeistret for det økte militære nærværet i området, men tar selv sine forholdsregler ved å bygge opp egne militære baser, som i Kirgisistan.

Mer om serien
Simon Reeve er identisk med forfatteren som i en av sine bøker slo alarm om Al Qaida – fem år før 11. september.

Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan var del av Sovjetunionen før kollapsen i 1991. Tolv år senere er hvert av landene styrt av despoter som har falt i ryggen på sitt eget folk. Til sammen dekker disse landene et område større enn Europa.

Kasakhstan kan bli et Saudi-Arabia i Asia når det gjelder olje. I Kirgisistan har både USA og Russland militærbaser, og USA stiller stolt ut sine F16-fly der. I Usbekistan er islamske militære grupper sterke, og landets forretningselite, mafiaen, er regnet for å ha mer makt enn presidenten.

Fjerde og siste stopp er Tadsjikistan, det fattigste landet i området. Likevel kruser nye Mercedeser og BMW-er gatene i hovedstaden. Et nylig heroinbeslag var verdt like mye som landets halve nasjonalbudsjett.

Britisk dokumentar i fire deler (2003)
Originaltittel: Holidays in The Danger Zone
Kveldens episode: Meet the Stans – Kyrgyzstan
Produsert av: BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 steinar.dahl@nrk.no