Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. januar 2004 kl 23.10 Utsyn: Jeg møtte Osama bin Laden

På tomannshånd med bin Laden

Osama bin Laden portretteres av folk som har møtt ham på tomannshånd (Foto: AP)
Osama bin Laden portretteres av folk som har møtt ham på tomannshånd (Foto: AP)
Osama bin Laden fortsetter å meddele verden sitt budskap gjennom Al Jazeera TV. I denne dokumentaren gir journalister, etterretningsfolk og tidligere kampfeller av bin Laden oss sine inntrykk av mannen. De har alle møtt den ettersøkte lederen av terrororganisasjonen Al Qaida i de avgjørende årene på 90-tallet og videre fram mot 11. september 2001.

Den britiske dokumentaren er en detaljert studie av en av verdens mest gåtefulle personligheter, i sin helhet basert på iakttakelsene til folk som har møtt mannen på nært hold. Gjennom deres beretninger skildrer dokumentaren bin Ladens livsløp, fra tidlige barndomsår i Saudi-Arabia til hans kamp mot Sovjetunionen i Afghanistan og framover mot begivenhetene som førte til 11. september.

Fra business til krig
Den erfarne britiske Midtøsten-korrespondenten Robert Fisk i den engelske avisen The Independent forteller om sitt møte med Osama bin Laden i 1997, og han viser bildene han tok av ham. På fotografiene ser vi en bin Laden som arbeider i det skjulte i Sudan, der han driver infiltreringsarbeid under dekke av å være veiarbeider.

Den engelske journalisten Fisk som var i Oslo sist sommer for å motta Fritt Ord-prisen, gir i dokumentaren til kjenne en enestående innsikt i bin Ladens mentalitet. Nesten fem år før 11. september betrodde bin Laden til Fisk at han ønsket "å gjøre Amerika til en skygge av seg selv".

Essam Deraz var bin Ladens kampfelle i Afghanistan. I dokumentaren forteller Deraz om hvordan bin Laden forandret seg fra å være en rik, saudiarabisk forretningsmann til å bli en beinhard kriger.

Jamal Kashoggi, en tidligere venn av bin Laden, snakker om hvordan den rike saudiaraberen ble en fremmed overfor sitt fedreland. Han beskriver også bin Ladens raseri da han forlot Saudi-Arabia i 1991.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: I Met Osama Bin Laden
Regi: Jane Bonham Carter
Produksjon: Brook Lapping Productions (2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57