Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. august 2004 kl 20.25 Cityfolk: Dublin

Kristi bruder i Dublin

Triona og Gemma er eneggede tvillinger og bor i Dublin. (Foto: RTE)
Triona og Gemma er eneggede tvillinger og bor i Dublin. (Foto: RTE)
Mange har beskrevet menneskene i det fargerike Dublin, blant dem James Joyce i "Dubliners". Nå er fjernsynsserien Cityfolk her med ytterligere fire Dublin-portretter.

- Vi er eneggede tvillingsøstre. Vi bor sammen, leser sammen og går til bønn sammen. Vi giftet oss til og med på samme dag!

Triona og Gemma King bor og arbeider i Dublin. Det var i fjor på denne tiden at de bestemte seg for å gifte seg på samme dag – med Jesus. Den spektakulære seremonien fant sted i Dublin Catholic Cathedral der Triona og Gemma ble Kristi bruder og lovet bort sin jomfrudom til Herren. Opptak følger fra bryllupsfesten, der tvillingsøstrene forteller om sitt valg.

Senior-forfatter
Pat Lynch debuterte som forfatter i høy alder. Han er en vanlig mann med en uvanlig historie å fortelle. Vi hører om hans livsvei gjennom 74 år, fra barndommen i Kilkenny, om utfordringene som flyingeniør, lange år med arbeidsløshet på 60-tallet, og hans forsøk på å bli maler.

Pat gir også til gode sine "scener fra et ekteskap", et stormfullt sådan – som ble reddet av boka han skrev.

Nyresyk i Dublin
Regina O´Connor er gift med sitt livs kjærlighet, en ire. De møtte hverandre i hennes hjemland Rwanda i 1984. I snart 20 år har de bodd sammen i Dublin. Hvem de er, synes bl.a. på hagen, en skjønn blanding av afrikansk oase og irske nytteplanter som nabolaget holder veldig av.

Reginas mann er død nå, og selv sliter hun med en livstruende sykdom og med en sønn som er ungdomskriminell. Reginas historie blir fortalt med hjertevarme – her er en kvinne som livet har kastet store og små stein på, men som likevel viser fram et ubøyelig mot.

Mer om serien
Cityfolk byr igjen på portretter av bymennesker i ulike europeiske land. I ni nye programmer skal vi møte folk i like mange byer, alle med noe interessant å fortelle. Turen går til Oslo, Rotterdam, Helsinki, Stockholm, Zagreb, München, Lisboa, Dublin og Timisoara (Romania). Serien, som er et av de mest vellykte samarbeidprosjektene innenfor EBU (Den europeiske kringkastingsunionen), går nå i sin syvende sesong.

NRKs utsendelser hadde i fjor sommer en seeroppslutning på mellom 30 og 40 prosentandeler, noe som viser interessen for programmer som kan hjelpe oss til å forstå fremmede folk i andre kulturer. En tommelfingerregel for disse programmene er at hvert av dem blant annet skal inneholde et portrett med noen med innvandrerbakgrunn.

Det er nå flere nye østeuropeiske nasjoner som deltar i Cityfolk-samarbeidet gjennom EBU. NRK viser i sommer Cityfolk fra f.eks. Zagreb (Kroatia) og Timisoara (Romania).

Utvekslingsprogram, EBU – 9 dokumentarer (2004)
Originaltittel: City Folk
Produksjon: BR, Czech TV, DK4, HRT, MTV, NPS, NRK, ORF, RTE, RTP, SVT, TV Slovenija, YLE
Kontaktperson: Kjetil Saugestad, Østlandssendingen, tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57