Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. januar 2001 kl 12.15 Nyttårskonserten fra Wien

Nyttårskonserten fra Wien

NRK1 1. nyttårsdag mandag 1. januar kl 12.15
Nyttårskonserten fra Wien

Aldri et nytt år uten...

Nyttårskonserten fra Wien fortsetter inn i det nye tusenåret, og nok en gang vil Wienerfilharmonikerne dominere tv- skjermene rundt omkring i verden. Den tradisjonelle nyttårskonserten sendes direkte fra Goldener Wiener Musikvereinsal. I år er det ikke bare Strauss- familiens musikk som står på repertoaret, også komponisten Joseph Lanner er aktuell. Han ble født for to hundre år siden i april i år.

Nikolaus Harnoncourt dirigerer nyttårskonserten for første gang. Han begynte sin karriere som cellist i Wien Symfoniorkester, og regnes i dag en av verdens beste dirigenter. At han behersker Strauss-musikken beviste han under oppsetningen av \"Flaggermusen\" på Theater an der Wien i fjor.

Ballett
Årets konsert har mye å tilby ballettelskerne. Elever fra ballettskolen ved statsoperaen i Wien danser til \"Harlekin-Polka\" av Josef Strauss, og solodanseren Manuel Legris fra operaballetten i Paris tolker polka mazur \"Der Kobold\" av Johann Strauss. \"Harlekin-Polka\" danses på den store, imponerende trappen i Wiens Burgtheater og solodansen \"Der Kobold\" danses i den franske ambassaden i Wien, som regnes som et landemerke rent arkitektonisk. Renato Zanella har koreografert begge numrene. Pausenummeret \"Lanners Traumtanze\" har også ballettinnslag.

Østerriksk fjernsyn har en liten overraskelse på lur i den hurtige polkaen \"Vergnügungszug\" av Johann Strauss: En merkelig \"damplokomotiv-ballett\", hvor to flotte eksemplarer fra det 19. og 20.århundre byr hverandre opp til dans i røyk og damp. Det blir ellers vakre bilder fra Schönbrunn slott og park under Josef Lanners vals \"Die Schönbrunner\".

Ekstranummeret er som seg hør og bør \"An die Blaue Donau\", og her kan tv-seerne hygge seg med en reise langs Østerrikes livslinje, elven Donau.

De norske kommentarene blir lest av Arild Erikstad.

NRK1 mandag kl 12.15

Østerriksk produksjon
Regi Brian Large
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Arild Erikstad har de norske kommentarene i \"Nyttårskonserten\" (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)