Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. november 2005 kl 19.55 Orkesterliv: Så sees vi neste gang

Avslutning med stil

Rolf Gupta instruerer en av musikerne i KORK. Har han nå gjort det for siste gang? (Foto: Trond Isaksen)
Rolf Gupta instruerer en av musikerne i KORK. Har han nå gjort det for siste gang? (Foto: Trond Isaksen)
Det er tid for en avgjørelse i forhold til Rolf Guptas rolle. Musikerne skal stemme over alternativene. Samtidig er det intense prøver før flere viktige konserter. Full konsentrasjon er nødvendig.

Hele året har vært preget av strid og uklarheter: Strid om hvilken rolle KORK skal ha i NRK og uklarhet om Rolf Guptas ansvarsområde. Musikerne har siste ordet, men Gupta er uvitende om avstemmingen de skal gjennomføre. Han er ukjent med at mange i orkestret ønsker å startet jakten på en ny dirigent.

- Jeg legges på vektskålen i forhold til om de ønsker et fortsatt samarbeid. Det er et åpent spørsmål, og en svært ubehagelig situasjon for meg, sier han.

For ledelsen i Kulturavdelingen kan en eventuell mistillit mot Gupta medføre økonomiske utfordringer, siden Guptas kontrakt tillater at han i tilfellet kan trekke seg med umiddelbar virkning. Og det midt i sesonginnspurten.

Strålende kritikker
Superlørdagene i Aualen har vært en ubetinget suksess for KORK, og ledelsen håper at stridighetene ikke skal påvirke musikernes konsentrasjon. Nå skal de spille med cellisten Truls Mørk. Heldigvis ser det ut til at orkestret fokuserer på musikken, for KORK får overstrømmende mottagelse for konserten som kanskje er Guptas siste.

Om serien
Kringkastingsorkestret (KORK) er et av landets mest anerkjente orkestre. Tre ganger er det blitt foreslått nedlagt, hver gang har det overlevd. Men kampen om oppmerksomhet og midler blir stadig hardere, og de vel 50 musikerne lever under sterkt press. Et dokumentarteam fulgte orkestret i et av dets mest turbulente år. Resultatet er et nærgående og ærlig portrett.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Kultur (2005)
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg, 23 04 82 07 (90 56 53 48)
Regi: Jan Palmers, 23 04 28 08 (95 79 26 45)
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 77 51 (92 01 55 79)