Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 12. oktober 2007 kl 20.00 Berlinerpoplene

En vanlig usedvanlig familie

Nå kommer tv-serien etter Anne B. Ragdes suksessromaner om familien Neshov. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll).
Nå kommer tv-serien etter Anne B. Ragdes suksessromaner om familien Neshov. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll).
Så er det endelig klart for tv-versjonen av Anne B. Ragdes suksessromaner "Berlinerpoplene" og "Eremittkrepsene". Historien om den vanlige usedvanlige familien Neshov er blitt allemannseie, og tv-satsingen er imøtesett med enorme forventninger. Et knippe av våre beste skuespillere gir liv til karakterene.

Anne B. Ragdes "Berlinerpoplene" og "Eremittkrepsene" er Norges mest leste romaner de senere årene, med et samlet opplag på over 600.000. NRK Dramas innspilling er i seks deler og mønstrer Nils Sletta, Bjørn Sundquist, Jon Øigarden, Espen Skjønberg, Andrine Sæther og Grete Nordrå i hovedrollene.

Regien er delt mellom debutanten Anders T. Andersen (episode 1-3) og Sirin Eide (4-6). Forfatteren selv har sagt seg svært godt fornøyd med tv-serien, som ifølge henne er usedvanlig tro mot romanene.

Samles ved dødsleie
Når Anna Neshov får hjerneslag en uke før julaften og blir liggende for døden, må hennes tre sønner ta stilling til både sine egne og hverandres liv. Av forskjellige årsaker har de ikke hatt kontakt på mange år. Yngstebroren Erlend jobber som vindusdekoratør i København. Margido eier et lite begravelsesbyrå i Trondheim, og eldstebroren Tor driver slektsgården på Byneset utenfor Trondheim. Nå møter de hverandre over morens sykeseng.

Tor er den eneste av de tre som har fått barn. Det er datteren Torunn, som bor i Oslo og som han bare har møtt én gang. Nå vil Tor at hun skal komme opp og se sin farmor før hun dør.

Hvor enkelt er det å rive over røtter, når det viser seg at de sitter dypere enn man trodde? Hvordan føles det for den som ikke engang visste at røttene fantes?

Følelser som man trodde var begravd og borte for lenge siden dukker opp igjen, og nye følelser oppstår når mørke hemmeligheter blir avslørt i "Berlinerpoplene".

Karakterene
Tor Neshov (Nils Sletta), 56 år, driver slektsgården Neshov på Byneset utenfor Trondheim. Han er gjerrig og sta og vil verken ha forandringer i sitt eget liv eller på gården. Han har levd et ensomt liv på gården under sterk innflytelse av sin dominerende mor. Han søker tilflukt i fjøset og hos grisene.

Margido Neshov (Bjørn Sundquist), 52 år, eier og driver et lite begravelsesbyrå i Trondheim. Han sliter med sin gudstro, men gjør likevel det han kan for de sørgende ved troens hjelp. Han har forskanset seg i sin pertentlige, ensomme tilværelse og slipper ingen innpå seg, - særlig ikke kvinner.

Erlend Neshov (Jon Øigarden), 40 år, er vindusdekoratør i København der han er lykkelig samboer med sin Krumme på tolvte året. Han har ikke vært på gården siden han rømte derfra for 20 år siden, og vil overhodet ikke dit igjen.

Tormod Neshov (Espen Skjønberg), 80 år, er guttenes far og en taus, passiv og tiltaksløs person på gården. Hans kone har kommandert og oversett ham i alle år og han forholder seg likegyldig til hennes sykdom. Han har resignert og kan være til irritasjon for sine nærmeste.

Torunn (Andrine Sæther), 37 år, er adferdsterapeut for hunder og medeier i en dyreklinikk i Oslo. Hun er Tors ukjente datter og har bare truffet sin far en gang da hun var 18 år. Hun er vokst opp på Røa i Oslo hos sin mor og stefar. Hun bor nå alene etter et havarert ekteskap. Hun vil ikke til Neshov, men blir trukket dit mot sin vilje.

Anna Neshov (Grete Nordrå), 80 år, har styrt gården med jernhånd siden Tormods far døde. Det er hun som har holdt orden og betalt regningene og har hatt full kontroll over sønnen Tor. Tormod har hun akseptert men neppe elsket.

Om forfatteren
Anne Birkefeldt Ragde debuterte i 1987 som barnebokforfatter, og utgav sin første roman "En tiger for en engel" i 1990. Senere har hun utgitt flere romaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og en prisbelønt biografi om Sigrid Undset.

I 2004 utkom den kritikerroste romanen "Berlinerpoplene" som hun fikk Riksmålsprisen for, og i 2005 kom oppfølgeren "Eremittkrepsene" som ble tildelt Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. Til sammen har de to bøkene solgt i opplag på over 600.000, og de har toppet utlånsstatistikken på landets biblioteker. "Berlinerpoplene" er så langt solgt for utgivelse i 14 land og er også satt opp som teaterstykke på Trøndelag Teater,

Den avsluttende boka i trilogien om familien Neshov ble utgitt i august i år. Den ble en umiddelbar salgssuksess med et opplag på 250.000 etter bare noen uker.

Dramaserie i 6 episoder
Produksjon: NRK Drama
Regi: Anders T. Andersen (episode 1-3) og Sirin Eide (ep. 4-6)
Produsent: Bitte Monn-Iversen
Med Nils Sletta, Espen Skjønberg, Bjørn Sundquist, Jon Øigarden, Andrine Sæther, Grete Nordrå m.fl.
Musikk: Fläskkvartetten
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, Publikumsservice, tlf 815 65 900