Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. desember 2004 kl 23.15 Winter: Rop fra lang avstand

Fortidens skygger

Erik Winter (Johan Gry) og hans medarbeidere Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) og Fredrik Halders (Lennart Jähkel) må søke langt tilbake i tiden i etterforskningen av drapet på en kvinne. (Foto: Sofia Sabel, SVT)
Erik Winter (Johan Gry) og hans medarbeidere Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) og Fredrik Halders (Lennart Jähkel) må søke langt tilbake i tiden i etterforskningen av drapet på en kvinne. (Foto: Sofia Sabel, SVT)
25 år gammelt støv virvles opp når Erik Winter og hans team etterforsker mordet på en kvinne. Mye tyder på at tragedien har sitt utspring i en forbrytelse som skjedde i kvinnens barndom.

Etter å ha famlet i blinde har drapsavsnittet omsider lykkes i å finne kvinnens identitet. Men ingen synes å ha kjent henne - verken venner eller familie har meldt seg for politiet. Merkelig er det også at selv om hun ikke hadde noen jobb eller dokumentert inntekt, ble alle regninger betalt punktlig.

Funn i kvinnens leilighet peker mot en forbindelse til Danmark, og Winter kjører dit i sin Mercedes for å grave videre. Ved hjelp av sine danske politikolleger finner han interessante spor som leder langt tilbake i tiden.

Som seere har vi underveis fått glimt inn i den andre siden av dramaet, den som politiet ennå ikke kjenner til: Etter at en kvinne og hennes lille datter er havnet i en skuddveksling, blir jenta holdt fanget i en kjeller av to menn. Nå forstår vi at det er denne jenta, Helene, som er blitt myrdet som voksen, 25 år seinere. Men hvorfor? Og hvor er det blitt av hennes lille datter Jenny?

Om serien
"Winter", med den kjekke kriminaletterforskeren Erik Winter som hovedperson, er tidenes mest sette kriminalserie fra Sveriges Television. Den svenske suksessforfatteren Åke Edwardsons tre første bøker om Erik Winter ligger til grunn for serien, som er på seks timelange avsnitt – to per bok.

Erik Winter (Johan Gry) er i slutten av 30-åra, ungkar og bor i Göteborg. Han er en flott kar i dyre dresser, lytter helst til jazz og lager italiensk mat. Han har ingen alkoholproblemer, heller ikke er han kynisk og desillusjonert som så mange krimhelter. Han er en mann med selvinnsikt og innlevelse, riktignok med et noe komplisert forhold til kvinner.

Winters team består av Bertil Ringmar (Krister Henriksson), som er ringreven på laget og en trygg bjelke for Winter. Fredrik Halders (Lennart Jähkel) er en temperamentsfull mann, og nokså frustrert over tilværelsen etter en skilsmisse. Den målrettede Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) er Halders rake motpol, samtidig som de to er mer opptatt av hverandre enn de er villige til å innrømme. Lars Bergenhem (Niklas Hjulström) er den yngste på Winters team, og nokså usikker både profesjonelt og sosialt.

Sentral i serien er også legen Angela (Ulricha Johnson), som Winter har et forhold til uten at han helt er villig til å forplikte seg.

Programmet er sendt tidligere.

Svensk kriminalserie etter Åke Edwardsons bøker
Originaltittel: Kommissarie Winter
Produksjon: SVT Drama i Göteborg (2001)
Regi: Björn Gunnarsson
I rollene: Johan Gry, Krister Henriksson, Lennart Jähkel, Maria Kuhlberg, Niklas Hjulström, Ulricha Johnson m.fl
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99